Scouts2Day (15 mei 2010)

Op 15 mei vindt er in Utrecht een grote activiteit plaats waarop alle scouts uit het hele land afreizen om scouting tot de scoutinghoofdstad van Nederland te maken. Ook scouting Bennekom zal daarbij zijn.

Het is zaterdag 15 mei, 2010. Een zaterdag als alle anderen, of toch niet? Er bruist iets in het midden van ons land. Scouting Nederland bestaat 100 jaar en dat moet gevierd worden!
Kom, ga mee naar Scouts2day!

Vanuit alle hoeken in Nederland vertrekken Scouts in alle vroegte naar Utrecht om 100 jaar Scouting te vieren. Ruim 40.000 Scouts in alle leeftijdsgroepen, pakken de fiets of trein naar Utrecht, daar gaat het gebeuren. Scouts2day is een uniek evenement dat je maar een keer in je leven kunt meemaken.

Het feest begint al onderweg naar Utrecht: straattheater, levende muziek en uitgelaten Scouts die zin hebben in een feest. In Utrecht aangekomen vervolgen de scouts hun weg naar de diverse mooie parken, pleinen en grachten die Utrecht rijk is. In de stad voeren we feestelijke Scoutingactiviteiten uit, met of zonder aanmoediging van publiek. Waar mogelijk wordt enthousiast jong publiek actief betrokken bij de spelen..

De activiteiten voor de jongste jeugdleden zijn gekoppeld aan het thema uit het Junglebook. Baloe laat kinderen op bijzonder wijze koekhappen, Mowgli leert ze hoe ze tussen twee bomen kunnen bungy-runnen en Bagheera vertelt een spannend jungleverhaal. Vandaag komt Junglebook tot leven in Utrecht. De middelste leeftijdsgroep vindt uitdaging op het gebied van Buitenleven en Samen Doen; touwbruggen over de grachten, vlotten op de grachten, een mega workshop dans in Park Transvaal en het maken van een wensboom voor andere scouts. Zie je het al voor je? De parken worden bevolkt door kinderen die spelletjes spelen in groepen van 10 personen, 100 personen en er is zelfs een spel voor 1000 personen, uitdagingen gaan we niet uit de weg! De Scouts worden door hun eigen leiding begeleid, er is dus altijd een vertrouwd iemand in de buurt.

Natuurlijk ontkomt het icoon van Utrecht niet de feestelijkheden. De oudste leeftijdsgroep van Scouting versiert de Dom. Verder gaan zij de uitdaging aan en wagen een recordpoging fietsen op éénwielers door de stad en ze laten zich van hun beste kant zien als levende standbeelden op het Neude. Op het Lepelenburg bouwen ze hun eigen relaxstoel en in de muziektent volgen ze een workshop Djembe. Ondertussen speelt het straattheater en feesten de straatmuzikanten de gehele dag door!

Vergeet niet om af en toe omhoog te kijken: kijk naar de Dom die steeds mooier wordt door versieringen en het vliegtuigje dat boven de stad circuleert met een felicitatie-tekst aan haar staart. 100 jaar Scouting in Nederland gaat niet zo maar voorbij!

Verdeeld in twee groepen, stroomt een bonte feeststoet van totaal meer dan 40.000 jeugdleden richting Station Galgenwaard in Utrecht. Het is tijd voor een spectaculaire en overgetelijke afsluiting van een historische feestdag. Jong en oud doen gezamenlijk de Wave in Galgenwaard. Het zou zo maar kunnen zijn dat onze beschermvrouwe van Scouting, Prinses Máxima, ons toespreekt. En is dat niet die bekende Nederlandse zanger die samen met ons zingt? Het blijft een verrassing wat je daar kunt verwachten, maar ga er vanuit dat het een wervelende show is vol met diverse dans-, theater- en muziekactiviteiten die het showspektakel compleet maken. Overal voel je de Scoutingspirit. Ook Utrecht wordt niet vergeten. Als dank voor de gastvrijheid bieden we de stad een passend en blijvend cadeau aan. Wat een feest! Vandaag hebben we in Utrecht de basis gelegd voor de volgende 100 jaar Scouting in Nederland. Met deze gedachte vertrekken de Scouts huiswaarts, moe, trotser dan ooit en voldaan.