Bennekomse scouts op de Wereld Jamboree Zweden

RIMG0143 150x150 Bennekomse scouts op de Wereld Jamboree ZwedenDe regen komt met bakken uit de hemel, maar ik kwam donderdag op het Wereld Jamboree terrein alleen maar stralende gezichtjes tegen. Wat een evenement.. “Super vet!” zegt Nienke (RSA), nu lid van de troep Lange Jan.

En zo liep ik tussen de 38.000 aanwezige scouts in het Zweedse Rinkaby 11 van de 17 Bennekomse scouts tegen het lijf. Allemaal goed gehuld in regenkleding of weggedoken in een activiteitentent. Na een vijf daagse voorreis in Denemarken, waar de scouts Kopenhagen aandeden, gingen jetskiƫen of rondvaren in een speedboat zijn ze woensdag aangekomen in Rinkaby.

Al voor de grote poort zie ik een bekend neusje. “Lotte!!” roep ik enthousiast. Er kijkt iemand verbaasd op, want ja wie verwacht mij nou in de context van de jamboree? En dan valt het kwartje “Mieke!! ” krijg ik enthousiast te horen. Samen met een welkom op de Jamboree knuffel van Lotte begin ik de dag.

Eigenlijk moet er vandaag aan kampopbouw gedaan worden, maar dat is wat lastig als er zo ontzettend veel te zien is overal. De meeste scouts zijn dan ook al druk bezig met swoppen (ruilen van (Scouting)spullen). Moriah (PV) en Bram (RSA) tref ik daarom ook niet aan bij het kampterreintje van de Pico Balla’s, “Die zijn al de hele dag weg” zegt hun troepstaf. Thijs en Koen (VK) spelen rustig een spelletje, ze zijn net op pad geweest en zijn nog even rustig aan het bij komen van de indrukken.

Op een van de vele weggetjes tussen alle kampementjes van Tsjechen, Brazilianen, Hong Kongnezen, Omanen etc. etc. kom ik Lisette (RSA) tegen die met stenen sjouwt. “We mogen hier een kampvuurplek maken op ons kampterreintje” vertelt ze en loopt snel door naar het terreintje van de Lange Jan. Dat is best uniek voor een Wereld Jamboree, dat er vuur gestookt mag worden, maar wat wil je? Zweden is de een na grootste houtproducent van de wereld, ze weten hier wel wat stoken is. Hetzelfde geldt voor pionieren. De Zwitserse scouts nemen het er goed van en bouwen een hele grote toren als ingang van hun kampterreintje. Er wordt precies gemeten hoe de stellage de grond in moet en het frame wordt uitgegraven in de grond. Echt een staaltje vakwerk. “Ze hebben hier een half bos voor ons omgehakt” lacht Nienke (RSA). Ze is, net als alle Nederlandse scouts zeer verbaasd over de grote stapels hout die er voor alle scouts klaar liggen. Je kan je eigen pionierhout op maat zagen, er liggen planken om een keukenblad van te maken en er zijn ladingen stookhout aangesleept.

In het Holland House sta ik ongeveer een half uur in de rij voor een broodje kroket. Omringd door Engelsen, Belgen en Marokkanen die ook wel wat Hollandse lekkernijen willen proberen. Denk aan poffertjes, champignonsoep of een frikandel. Het is er allemaal en iedereen geniet er van. Ook de Nederlandse scouts die te laat waren voor de lunch die middag op hun eigen terreintje. In het Holland House kom ik Eelco (RSA) tegen, hij schuilt even voor de regen die de hele dag al uit de lucht komt zeilen. Hij vertelt over de voorreis in Denemarken “We stonden echt tot onze enkels in de modder” Hij lacht nog veelvuldig en eigenlijk was hij de regen ook wel weer snel vergeten.

Terug bij de troep Lange Jan is het kampterrein een naaiatelier geworden. Alle scouts moeten er voor zorgen dat hun insigne van de WJ op hun blouse zit voor de opening vanavond. Juliette: “Ach, zodra mijn moeder er achter kwam dat ik zelf kon naaien kon ik het wel vergeten dat zij nog een insigne op mijn blouse ging naaien” lacht ze naar een troepgenootje die toch zichtbaar wat minder geoefend is met naald en draad. Ik maak nog snel even wat foto’s van de lachende gezichtjes en vervolg mijn weg weer over het gigantische terrein.

Nog even breng ik snel een bezoekje aan de JamboreeShop waar we toch een poosje voor in de rij moeten staan. Binnen liggen alle soorten Scoutingartikelen die je maar kan verzinnen met Jamboreelogo er op. Voor de padvindsters koop ik 25 nieuwe lapland mokken in alle kleuren van de regenboog. Een geweldige (en hier ook nog eens goedkope) aanwinst verder is het voor mij helaas tijd om te gaan. Het is 18.00 uur en de bezoekers moeten het terrein verlaten. Ik passeer weer het kampterreintje van de Pico Balla’s waar het inmiddels alweer wat drukker is met jeugdleden. Koen(VK) hangt nog even een banner op, als versiering van het terrein. Ik zoek Moriah. “Is Moriah al terug?”vraag ik aan de troepstaf. “Neej, die is de hele dag weggebleven en dan is het nog maar hopen dat ze hier om half 6 is zoals afgesproken.” Ik moet er wel om lachen, ik ken Moriah. Altijd op pad, vrienden maken, kletsen en rond kijken. De WJ is daar de plek bij uitstek voor.

Ik moet nu toch echt de bus gaan halen, dus schrijf snel een briefje voor Moriah en stop dat in haar postvakje. Laatste sprintje naar de bus. He bah, waarom moet ik weg? Kan ik niet ergens onderduiken? Ik wil meer!!

Groetjes van Mieke
Padvindstersleiding

Meer foto’s die ik gemaakt heb van mijn dagje Jamboree vind je hier.

Groetjes aan…

Stuur de jeugddeelnemers van Scouting Bennekom een mailtje dat kan via de website van het Nederlands Contingent.
Nienke, Annemarie, Jelte, Juliette en Lisette (RSA) zitten in de troep Lange Jan
Eelco, Sander (RSA) en Erwin (VK) zitten in de troep Toverballen
Moriah, Lotte (PV), Bram (RSA), Koen en Thijs (VK) zitten in de troep Pico Balla’s.
Marjolein en Daphne (RSA) maken de Wereld Jamboree mede mogelijk en zijn als vrijwilliger actief, zij zijn onderdeel van de Grote Peren.

Wat is een Jamboree?
De Wereld Jamboree wordt 1 keer in de 4 jaar georganiseerd door de World Of the ScoutMovement (WOSM). Als lid van Scouting Nederland ben je 1x in de gelegenheid deel te nemen aan dit gigantische grote kamp waar scouts uit heel de wereld bij elkaar komen. Je wordt ingedeeld in een troep, samen met 35 andere scouts vaak uit je eigen regio. Samen met vier leiding vorm je een troep. Anderhalf jaar bereid je je voor op de reis die vaak 2,5 week tot 3 weken duurt. Op de Jamboree gaat het allemaal om ontmoeten. De ontmoeting met andere gewoontes, geloven, Scoutingbelevingen, talen en overtuigingen.

Wil jij dit ook?
Ben jij in 2015 tussen de 14 en 18 jaar oud? Dan wacht Japan op jou. Ga hier naar de website van de Japanse organisatie en maak jezelf alvast lekker, start ook met sparen. De reis zal naar verwachting rond de 3500 euro gaan kosten.
De Japanse organisatie zegt over de jamboree “Het terrein ligt ver van het getroffen tsunami gebied en is ver van de kerncentrales. Het gebied is vooral bekend vanwege zijn mooie natuur en het lekkere weer. Het terrein ligt aan het strand en moet nog volledig worden ingericht. In 2013 houden we een proef-Jamboree om goed voorbereid te zijn op de Jamboree van 2015.”

Ben je in 2015 nog te jong?
De Jamboree wordt in 2019 in de USA gehouden en in 2023 in Zuid-Korea.