Scouting Bennekom

1950 Ommen

wanneer: 01 t/m 10 augustus 1950
waar: Ommen
thema: -
kosten: -
hoe: op de fiets + parachutisten karretje
bijzonderheden: Nationaal kamp

leiding: Gerrit Koster, vaandrig van Zanten
verkenners: Dolf Roman;Rein van Schalkwijk;Hennie Klomp;Jan van Munster;Joop Schurer; ? ;Nico Schoen;Ruud Schoorl;Frits Rozeboom; ? ; ? ; Herman van Roekel;Willem Vos; ? ;Pim van Laer;Cees Berger; ? ;Ees Rozeboom;Joop van Heusden;.. Peppelinkhuizen?;Ton Klinkenberg.
[http://www.youtube.com/watch?v=12yZBRXmAsQ]

H.M. Koningin Juliana wordt tot padvindster geïnstalleerd. In augustus van dat jaar opent Koningin Juliana in Ommen het Nationaal Kamp ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van de Verkennersbeweging in Nederland. Uit heel Nederland en uit andere Europese landen komen 7000 jongens bij elkaar. Tezelfdertijd is er een Nationaal Waterkamp in Terhorne, Friesland.

In het padvindersdorp was het centrale punt een gezellig pleintje met wat terrasjes en een scoutshop en in het midden een grote indiaanse totempaal. Op het pleintje stond ook een pomp die geen water pompte maar gratis appelsap, B-3 appelsap om precies te zijn. Een slimme commerciële stunt van de softdrink fabrikant B-3. Vele tienduizenden liters gratis sap vloeiden door de dorstige verkennerskelen en de yell “B-3 appelsap…B-3 appelsap” galmde regelmatig door de Ommense bossen. Behalve het lied “Terug naar Ommen..heerlijk oord” is deze yell tot de dag van vandaag in m’n hersens gegroefd gebleven. Ik zou het niet in mijn hoofd gehaald hebben om ooit ander appelsap dan B-3 appelsap te kopen, ware het niet dat het merk inmiddels al sinds de vijftiger jaren van de markt verdwenen is en het bedrijf opgeslokt is door een grotere onderneming. bron: www.peter-berkelaar.nl