Scouting Bennekom

Klimaatbestendige inrichting

Klimaatbestendige inrichting

Ons klimaat verandert. Dat merken we aan de toenemende zomerse hagelbuien, heftige regenbuien afgewisseld met extreme hitte, droogte en koude. Dit heeft directe gevolgen voor onze omgeving en hoe deze ingericht moet worden. Er zullen veel meer schaduwrijke- en verkoelingsplekken nodig zijn om mens en dier prettiger te laten leven. Dit noemt men een klimaatbestendige inrichting.

Dat klink heel vaag, maar het is eigenlijk heel concreet en tastbaar. Door de klimaatverandering komen er steeds meer hete en warme dagen. Het KNMI becijferde onlangs dat we in Nederland wel 100 dagen boven de 25 graden krijgen. Dat klinkt prima. Maar dit betekent wel heel wat. Want waar zoeken we dan verkoeling? Vooral in de steden is het verschil tussen 25 graden en 34 graden qua gevoel groot. Omdat hier weinig groen en water is, is het dan niet meer aangenaam buiten te verblijven. Zeker bij ouderen slaat hittestress dan snel toe. Ook komen er steeds meer perioden van hevige regenval. Dit water moet ergens naar toe. Volgens deskundigen moeten we weer wennen aan water op straat. Dan moeten er wel meer stoepranden komen misschien, of speelplaatsen met veel zand waar water kan blijven staan.

Klimaatverandering betekent ook heel veel voor diersoorten. Sommige dieren vinden het te warm worden en verhuizen. Andere diersoorten sterven uit. Zo wordt de voedselketen ernstig bemoeilijkt en zelfs verstoord. Er zijn bijvoorbeeld alarmerende berichten dat het slecht gaat met de bijen. Het gaat weer juist té goed met de teken.