Scouting Bennekom

Klasse-systeem

Omdat je elk jaar dingen leert bij de padvindsters hebben wij voor elk jaar een klasse-insigne. Naast dat het dragen van een insigne natuurlijk hartstikke leuk is is het voor ons als leiding heel handig. We kunnen nu bijvoorbeeld aan je insigne zien of je zelfstandig veilig kan hakken, wat je niveau van hiketechnieken is etc.
Het klasse-systeem bestaat uit de volgende drie insignes:

Padvindster 3eklasse
Thema: “Kennismaken, regels en gewoontes”
In het eerste jaar bij de padvindsters zie je en maak je heel veel nieuwe dingen mee. Voor een positieve inzet willen we jou graag belonen! Dit insigne haal je dus in principe (met een beetje inzet) in het eerste jaar bij de padvindster. Je laat zien dat je positief meedraait binnen het Vendel en dat je (samen met je ronde) verschillende activiteiten veilig kunt uitvoeren. Als 3e klasse padvindster is het mogelijk om assistent-rondeleidster te worden.

Padvindster 2e klasse
Thema: Basiskennis
De padvindster 2e klasse is ongeveer vergelijkbaar met het oude afrondingsteken, al hebben we wat specifieke kennis weggelaten. Dit insigne is erg gespitst op de Uitdagende Scoutingtechnieken dus kamperen, hiken, pionieren, stoken en koken, snijden, hakken en zagen. Als padvindster 2e klasse bezit je alle basiskennis om de meeste programmaonderdelen bij de padvindster zelfstandig te kunnen uitvoeren. Een rondeleidster binnen het Vendel is minimaal een padvindster 2e klasse.

Padvindster 1e klasse
Thema: Verdieping en Specialisatie
Je blijft altijd leren op Scouting, daarom het insigne 1e klasse. In de praktijk zal dit insigne vaak gehaald gaan worden door padvindsters die in het kader zitten (3e en 4e jaar), zij worden begeleid door de leiding. Het insigne richt zicht op een specialisatie, je moet net iets meer weten van de Scoutingtechnieken die je als scout tijdens progamma’s en kampen nodig kan hebben. Je bereid verschillende programmaonderdelen voor, evt. samen met een andere padvindster, verder ga je dieper in op wat Scouting voor jou betekent en wie jij bent tijdens onder andere je nachtwake. Je laat zien dat je al meer verantwoordelijkheden aan kunt en begeleid jongere padvindsters.

Hoe werkt het klasse-systeem?

Bij elke klasse zie je een lijst activiteiten die je door de leiding moet laten aftekenen. Je laat dit aftekenen in je eigen boekje, dit is uiteindelijk je bewijs dat je het gehaald hebt. In het lokaal hangt ook een lijst, deze lijst is er als geheugensteuntje voor jou en de leiding maar aan deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend.

Per klasse dien je activiteiten af te tekenen binnen alle acht activiteitengebieden. Voor de activiteitengebieden Uitdagende Scoutingtechnieken, Veilig & Gezond, Sport & Spel en Identiteit zijn er verplichte activiteiten.
Voor de andere 4 activiteitengebieden hebben we een lijst met activiteiten bedacht waar je uit kunt kiezen, uitzondering voor klasse 1.
Samenleving: 3 activiteiten per klasse.
Internationaal: 2 activiteiten voor klasse 3 en 2, een verplichte activiteit voor klasse 1.
Buitenleven: 3 activiteiten voor klasse 3. 2 activiteiten voor klasse 1 en 2.
Expressie: 6 activiteiten voor klasse 3, 3 activiteiten voor klasse 2 en 7 activiteiten voor klasse 1.

De lijsten voor deze activiteiten vind je vanaf hier. Ook is er bij deze activiteitengebieden de optie een zelf bedachte/ vrije keus activiteit toe te voegen, mits deze past bij het activiteitengebied. Wat wordt er onder de activiteitengebieden verstaan?

Samenleving: Maatschappij, Ken je omgeving en Cultureel erfgoed
Internationaal: Scouting wereldwijd, Internationale uitwisseling en Culturen
Buitenleven: Buitensport, Kennis van plant en dier, Milieu, Natuurbeheer, Weer en Sterrenkunde
Expressie: Dansen, Zingen, Muziek maken, Filmen, Fotograferen, Grafische technieken, Handvaardigheid, Textiele werkvormen, Toneel spelen en Schriftelijke expressie.

Naast dat we tijdens opkomsten/kampen veel aandacht zullen besteden aan sommige technieken, kennis en activiteiten kan het ook zo zijn dat jij op school, thuis of bij een andere hobby iets gedaan of geleerd hebt wat misschien ook in je klasse-eisen staat. Dan kan je dat natuurlijk ook laten aftekenen. Want padvindster ben je niet alleen op zaterdag tussen 2 en 5 in Sangam maar 24×7 !