Overvliegen 2007

De padvindsters klaarstoom cursusmyphoto24 Overvliegen 2007

BENNEKOM- Zaterdag 30 september jl. stond scouting Bennekom in het teken van het jaarlijks overvliegen. Het overvliegen is een bijzondere bijeenkomst waarbij de oudste leden van een leeftijdsgroep (speltak) afscheid nemen en naar de volgende leeftijdsgroep gaan. In totaal vlogen er zo’n 20 kinderen over naar een andere speltak.

Om twee uur stroomt het middenterrein voor het clubhuis in het Bennekomse bos vol. Vol met kinderen in uniformen en allemaal met dezelfde oranje-groene das om de nek. In kringen wordt er rondom de vlag een opstelling gemaakt zodat de opening van de bijeenkomst plaats kan vinden.
Groepsvoorzitter Clemens Schellens neemt het woord en spreekt zijn lof uit over de vrijwilligers die elke week het scoutingspel weer mogelijk maken voor 150 kinderen. Hij probeert hierbij een nieuwe yell die niet helemaal lijkt aan te slaan bij kinderen als wel de ouders die om de grote kring staan.

Tijdens de opening zingen de verschillende leeftijdsgroepen een lied of hebben een ander ritueel. De scouts hijsen een vlag en zeggen de belofte op, deze is in jaren nog steeds niet verandert. Hopman Van Roekel zegt hierover dat je alles in zijn context moet blijven zien dus ouderwetse woorden zet de jongens tot nadenken over zaken van nu.
Na de opening gaan we naar de jongens van zeven jaar die van de Bevers (de jongste speltak) overvliegen naar de welpen. Ze moeten een apenbrug op en deze overlopen door één touw boven en onder elkaar goed vast te houden.

De opkomst is laag. Schellens vertelt dat er normaal veel meer kinderen overvliegen, maar vooral bij de jongste leeftijdscategorie zijn er weinig meisjes en dat is wel jammer. Gelukkig zijn er genoeg meisjes van elf die de overstap maken naar de padvindsters. Er klinkt Afrikaanse muziek in het bos. Terwijl de meisjes om de beurt over een touw springen verlaten zij de wereld van de kabouters. Het heeft geregend en het regent nog steeds, maar toch moeten de meisjes onder een zeil doorkruipen en komen vol bladeren en zand uit voor een grote kookpot. Ze moeten een trappetje op en belanden in een kookpot. Padvindsters verkleed als Afrikanen met zelfgemaakte maskers roeren in de pot. Af en toe worden er wat ingrediënten bij de brie van kabouters gedaan. Zo staat er op een grote emmer paprika en vliegen vervolgens rode stukjes papier over de hoofden van de nieuwe padvindsters. Wanneer er zeven kinderen in de pot staan te sudderen is het overvliegen voor hen klaar en zijn ze klaargestoomd voor de padvindsters.

Al verschillende berichten kwamen tot mij dat ik vooral bij het laatste overvliegspektakel aanwezig moest blijven. Jongens en meisjes van vijftien jaar gaan over naar de laatste jeugdgroep, waar alles meer zelfstandig gebeurt. De leeftijdsgroep van vijftien tot achttien heet de Rowan- Sherpa Afdeling en de jongeren maken zelf hun programma onder toeziend ook van de begeleiding. Zo worden ze klaargestoomd voor het leidingwerk wanneer zij de leeftijd van achttien bereiken.
myphoto25 Overvliegen 2007