O.R.W. 2009: Dé Karaavaan na tafa Lûn

myphoto35 300x225 O.R.W. 2009: Dé Karaavaan na tafa LûnIn het stadje Ben-el Kohm zijn twee sjeiks de baas: Sjeik-el-Sjaak en Sjaak-el-Sjeik. Ze zijn tweelingbroers en allebei errug rijk, maar niet omdat ze dat zelf verdiend hebben. Nee, het zijn twee luie kamelen die nog niet met een stok vooruit te branden zijn. Hun wereldje in weelde hebben ze te danken aan hun vader, die toen de tweeling net geboren was de grootste oliebron ooit gevonden vond in de naburige woestijn. Vader stierf en de sjeiks erfden al zijn geld en bezittingen. De sjeiks zijn waarschijnlijk de rijkste, machtigste, knapste en eigenlijk alles-ste mannen van heel Arabië. Ook hebben ze de allermooiste en meeste vrouwen in hun harem.

Van echte broederliefde is alleen geen sprake. Het enige wat de twee doen is ruzie maken over wie van hen nu de rijkste is en wie de aller-allermooiste vrouwen in zijn harem heeft. De hele dag zijn de sjeiks bezig met zich nog meer te verrijken en met het kopen van de mooiste vrouwen uit de karavanen die langs de stad trekken.

Op een dag toen die sjeiks weer ruziënd in de woestijn aan het wachten waren op een voorbij trekkende karavaan, kwam er een boodschapper uit de stad Edêh aan. Hij komt het nieuws van de dag brengen voor de sjeiks, want in Arabië gaat het nieuws nog echt van mond tot mond)

De boodschapper leest voor: ‘Sjeik-el-Sjaak en Sjaak-el-Sjeik staan op een gedeelde eerste plaats in de Quote-Arabic 500.’ De broers moeten in eerste instantie lachen, maar bedenken zich ineens en kijken elkaar boos aan. ‘Ik ben de rijkste’ roept Sjeik-el-Sjaak ‘Nee ik!’ antwoordt Sjaak-el-Sjeik. Gelukkig trekt de boodschapper zich niks aan van de kibbelende broers en lees het roddelnieuws voor.

myphoto36 300x225 O.R.W. 2009: Dé Karaavaan na tafa Lûn‘De vrouwen van Sjeik Aram en Sjeik Samsam zijn elkaar in de haren gevlogen.’ ‘Die vrouwen lijken op trollen’ roept Sjeik-el-Sjaak. En dan roepen de twee in koor: ‘Maar ik heb de mooiste vrouwen in mijn harem.’ En binnen een minuut staan de twee weer te kibbelen als twee oude wijven.

Het weerbericht volgt: ‘Hoogste snelheden ooit gemeten in een zandstorm in Tor-Nadoh.’ Waarop Sjaak-el-Sjeik zegt: “Dat kan niet, want ik ben de snelste zandstorm ooit!’ Sjeik-el-Sjaak denkt nog eens na en lacht daarna zijn broer vol in het gezicht uit.

Het nieuwsbulletin wordt afgesloten met het sportnieuws. ‘Nieuws vanuit Tafa Lun’ zegt de boodschapper ‘Het tapijt Al Onso van El Ferr Ari is het snelste vliegende tapijt ooit en heeft op het festival in Tafa Lun alle prijzen gewonnen.’

Nu kijkt Sjeik-el-Sjaak raar op: ‘Maar, maar dat kan toch helemaal niet. Hij mag niet het snelste tapijt hebben, dat moeten wij hebben!’ De twee sjeiks laten elkaar de meest snelste tapijten zien en vliegen elkaar bijna in de haren wanneer zij weer een woordwisseling hebben, maar dit keer over het feit wie het snelste tapijt bezit.

Opeens gaat de knop om en besluiten de sjeiks niet meer te bekvechten en slaan de handen in één. Ze maken een plan om samen naar Tafa Lun te trekken en het tapijt uit de fabriek El Ferr Ari, te verslaan. Met zijn tweeën lukt het alleen nooit om alles mee te dragen wat ze nodig hebben voor zo’n strijd, dus gaan de twee broers op zoek naar volgzame nomaden…… jullie dus….

De volgende nomadenvolken kwamen op de oproep af:

Eerste plek: Touraegmyphoto38 O.R.W. 2009: Dé Karaavaan na tafa Lûn

Tweede plek: Rafik Assafarmyphoto37 O.R.W. 2009: Dé Karaavaan na tafa Lûn