Scouting Bennekom

Camera obscura

Verbaasde gezichten en ongeloof. “Jullie maken een grapje, dit kan helemaal niet!”

En toch logen we niet, bleek drie uur later. Met een schoenendoos kan je een foto maken. De padvindsters deden het tijdens de opkomst op 12 mei. Met een schoenendoos onder de arm kwamen ze het lokaal binnen, met een zwart-wit foto gingen ze weer naar huis. Hoe dat in zijn werk ging?
Je neemt een schoenendoos en maakt deze aan de binnenkant helemaal zwart, zodat er geen licht in is. Je knipt een gat aan één kant van de doos, plakt hier wat alufolie over en prikt er met een naald/punaise een gaatje in. Klaar is je camera!
In de donkere kamer doe je fotopapier op de achterzijde in de doos, je gaat naar buiten met je vinger op de ‘lens’ en kiest je landschap. Dan is het wachten, één minuut, twee minuten, drie minuten of misschien wel vijf. Dit is allemaal afhankelijk van de hoeveelheid licht, je beeld, de doos noem allemaal maar op. li cam 11 uitlegmetbeeld Camera obscura

Dan ga je weer terug de donkere kamer in en haal je het fotopapier er uit. In het ene chemicaliebadje, naar het stopbad met azijn. Dan nog een badmoment in een chemicalie en je kan je foto wassen en laten drogen.

Zoals je hier op het plaatje ziet wordt de afbeelding in de doos gespiegeld en gedraaid. Een grappig gezicht.

Nadat de padvindsters, onder leiding van welpenleiding Ingrid, hun eerste foto’s hadden ontwikkeld waren ze overtuigd. Je kan dus echt met een schoenendoos een foto maken. Sommige meiden maakte een foto waar je goed het beukenbos kon zien, bij andere werd er niks zichtbaar of alles juist zwart. SAM 0563 300x225 Camera obscura

Uiteindelijk durfde het Vendel aan een groepsfoto te nemen. We gingen drie minuten stil zitten. Vijf ‘camera’s’ stonden voor onze neus. En twee daarvan maakten een geweldig kiekje van ons. Zie hier het resultaat. Het was een erg leerzame, leuke en creatieve opkomst.
Ingrid dank je wel voor je assistentie, inzet en expertise!SAM 0565 300x225 Camera obscura
SAM 0567 300x225 Camera obscura

SAM 0568 1024x768 Camera obscura