Levende kerststal

SAM 0022 150x150 Levende kerststal“Hoera, een jongen! Gefeliciteerd!” En dat wordt gevierd met lange vingers met muisjes: natuurlijk! Dat was smikkelen en smullen voor de bezoekers op de Dickens Markt in Bennekom. En de padvindsters? Die moesten stil staan.. en soms duurde dat wel erg lang.

Op 10 december waren we nog hard aan het oefenen. Hoe zouden we het stukje precies doen, welke kleding en attributen hebben we dan nodig en hoe zal de kerststal er uit zien? Uiteindelijk was er een plan en op vrijdag 16 december was het zo ver. Angelika, Marijke en Lotte waren op tijd. Samen met leiding Marjolein en Mieke begonnen ze aan de bouw van de kerststal in het dorp. Langzaamaan druppelden de padvindsters binnen en werd het alsmaar gezelliger en ging het werktempo omlaag. (Laag werktempo, betekent gezelligheid) Maar de stal moest af, anders hadden we geen tijd meer voor overheerlijk eten op het clubhuis. Dus werd de stal afgerond met een zeil over het dak en wat groen, geleased uit ‘ons’ bos.

Na een overheerlijk bord met macaroni, spinazie en kaas met spekjes was het tijd voor de aftrap. Om half 8 stond het eerste groepje stokstil. Voor sommige voorbijgangers was dit toch wel een gekke gewaarwording. “Saai zeg, ze staan stil!” Jaahaa.. totdat je natuurlijk geld gooit in de mooie beker die daarvoor klaar stond. Hoppa dan veranderde het tableau. Baby Jezus huilt en de bezoekers steken hun vingers in de oren, maar dan komt er een kado tevoorschijn. Gelukkig een speen voor het huilende kind! Opluchting.. en de volgende bezoeker werd uitgenodigd om uit het mandje een lange vinger te komen halen. Voor velen een hele verrassing. SAM 0028 300x225 Levende kerststal

De baby was voor sommige voorbijgangers ook een shocking moment, zit daar nu een meisje met een echte baby zo bij dat kampvuur? Arm kind! We moeten toegeven dat ‘Renate’ ook wel heel goed Jezus kon spelen en haast door ging voor echt. De eerste avond is goed voor 15 euro, spaarzaam bij elkaar getelde stuivers..

Op zaterdag begint het alweer vroeg. Om 10 uur werd de kerststal weer aangekleed en kon het spektakel weer beginnen. Deze ochtend was ook de act ‘Lost Angels’ compleet, want op vrijdagavond waren twee engeltjes echt lost.. Gelukkig vonden de engeltjes vandaag toch weer een paar keer de weg naar de stal. Net als vele bezoekers met hun muntjes. Af en toe moesten we mensen voordoen hoe het werkte, je gooit er geld in en tadaa dan gebeurt er wat! En zo klonken de munten. Ook vandaag werd Renate toch vaak voor ‘echte baby’ aangezien, en Lotte ging zo ver op in haar rol als vader Jozef dat Renate niet uit het oog werd verloren ook toen Renate even niet in haar rol zat. Eenmaal in de Jezus rol stal de babypop het hart van een verstandelijk gehandicapte bezoeker, die het niet kon laten de baby een kusje te brengen. De meiden hielden nog even hun lach in, maar toen stortte toch echt het levende standbeeld in gierend lachen uit.

SAM 0006 300x225 Levende kerststalUiteindelijk hebben we in twee dagen €81,45 bij elkaar ‘gestaan’. Echt super goed gedaan meiden!!

Kijk vooral naar de sprekende foto’s, die vind je hier.