Scouting Bennekom

Wild West Herfstkamp

SAM 3037 1024x169 Wild West Herfstkamp

Door: Marit

Het was eindelijk zover: het was tijd voor Herfstkamp 2012.

Wij, padvindsters van Scouting Bennekom, verzamelden ons om 6 uur ‘s avonds op het clubhuis. Toen iedereen er was en afscheid genomen had, vertrokken we op de fiets naar Lunteren. Na een tijdje kwamen we aan, zetten onze fietsen op slot en gaven de leiding onze fietssleutels (dat was voor de veiligheid). Daarna mochten we een plekje uitzoeken waar we de tenten gingen opzetten. Toen we eruit waren, wat heel snel ging, moesten we de plaatsen schoon maken, zodat er geen dennenappels, takjes en steentjes meer lagen.

SAM 3043 225x300 Wild West HerfstkampHelaas waren er deze keer niet zoveel padvindsters mee: we waren namelijk maar met zijn tienen. Dus maakten we twee groepen. Lekker handig om de auto leeg te halen! In de auto lagen bijvoorbeeld tenten, etenswaar, stoelen (voor de leiding) en nog veel meer! Het uitpakken ging eigenlijk best snel, dus vlug door met de tenten opzetten. Iedere groep had één tent om te doen. Wij, padvindsters, hadden 1 tent voor ons zelf, en de leiding had ook 1 tent, en die hebben wij ook opgezet. Het tentopzetten is altijd een flinke klus, dus dat ging een stuk minder snel dan de auto leeghalen.

Na het inrichten begon de opening en daarna het avondprogramma; dus op naar de kampvuurkuil. Natuurlijk werd er eerst gecheckt of iedere scoutinggroep er was.

Daarna begon een toneelstukje. Een line-dance cowgirl voerde een dans voor ons op waarbij iedereen meedeed. Plotseling kwamen er twee indianen het podium opgestormd en ontvoerden voor onze ogen de line-dance cowgirl. Gelukkig kwam er op het laatst een oud indianenopperhoofd ons vertellen hoe we de cowgirl terug konden krijgen. De indianen wilden goudklompjes van ons hebben, zodat zij nieuwe grond konden kopen om gewassen te verbouwen.

Tja, hoe kwamen wij nu aan (zoveel) goudklompjes? Daar had de organisatie een oplossing voor bedacht. Met alle scoutinggroepen gingen we gezamenlijk naar de zandafgraving. Daar werd het spel uitgelegd. Het was eigenlijk een soort postenspel. Het was de bedoeling om in kleine groepjes van ongeveer 5 – 7 man grondstoffen te winnen bij de verschillende posten. Elk groepje kreeg ook een aftikkaart mee (met tien aftikvakjes). Elke grondstof die je gewonnen had, moest je terugbrengen naar de hoofdpost boven op de heuvel. Daar kreeg je meteen een volgend opdrachtkaartje.
SAM 3047 225x300 Wild West Herfstkamp
Nu denk je misschien: “Ooohh, dat is makkelijk. Gewoon langs iedere post lopen en kijken welk grondstof je daar kunt winnen (je kon alleen iets winnen als dat op je opdrachtkaartje stond). Maar neehhh, zo ging dat niet.” Om het spel moeilijk(er) en spannend(er) te maken, waren er ook leidingen en die konden je dus aftikken (vandaar die aftikkaart, dus). Zij liepen tussen de posten door en waren op zoek naar de groepjes. Als je afgetikt was, kreeg je een kruis op je aftikkaart te staan en hoe minder kruisjes je had, hoe beter je het was. Zo kon je meer goudklompjes verdienen.

Toen het avondspel was afgelopen, gingen we met zijn allen terug naar het kampterrein.

Dat was nog wel een kilometertje lopen. Gelukkig mochten we meteen onze

mokken/bekers uit onze tenten halen en kregen we lekkere warme chocolademelk te drinken! Daarna gingen we slapen!

De volgende dag begonnen we met ochtendgymnastiek! Eerst moesten we hinkelend naar een open plek in het bos. Daar gingen we een soort tikkertje spelen. Als je getikt was, moest je de tikker een hand geven. Uiteindelijk was er een heel lange slinger aan afgetikte padvindsters en leiding. Dat spel deden we nog een keer en daarna was het tijd om weer terug te hinkelen naar onze tenten. Het was namelijk tijd om te ontbijten.

En dat ontbijten deden we in de tent van de leiding omdat het heel vies weer buiten was.

Na het ontbijten was het tijd om onze spullen in te pakken en al de tassen op onze fietsen te zetten. Daarna moesten we snel de tenten neerhalen en opruimen, want het was namelijk bijna tijd om met het ochtendprogramma te beginnen.

Het ochtendprogramma startte met een spel, nou ja, spellen. Iedereen kreeg van zijn leiding twee kaartjes. Bij mij stond op de ene kaartje “Vuur” en op de andere “Oriënteren”. Maar er waren nog veel meer onderdelen, zo kon je bijvoorbeeld ook “Schieten” hebben. De organisatie legde uit waar alle spelonderdelen te vinden waren. Zo moest ik voor het eerste spel samen met andere kinderen, die ook op hun kaartje “Vuur” hadden staan, naar de kampvuurkuil. Daar werd aan ons het spel “Vuur” uitgelegd. Er bleken vijf onderdelen bij het kaartje “Vuur” te zijn. Daarom verdeelde de leider ons eerst in vijf groepjes. Mijn groepje begon als eerste met “Fakkel maken”. Na een kwartiertje wisselde je door naar de volgende opdracht bij het kaartje “Vuur”. Nu was het de bedoeling om met een fire stick kleine stukjes hout en hooi op een veilige manier in brand te steken. Eigenlijk hadden we nog drie opdrachten bij het kaartje “Vuur” moeten doen, maar daar was helaas géén tijd meer voor.

SAM 3051 300x225 Wild West Herfstkamp
Het was namelijk al weer tijd om naar de tweede spelronde te gaan: ik dus naar “Oriënteren”. Hier was het de bedoeling om een kompas te maken van een naald en een stukje kurk. De leiding van “Oriënteren” legde even kort uit hoe je dat moest doen. Eerst werd de naald magnetisch gemaakt door met een magneet vaak in één richting over de naald te strijken. Daarna werd de magnetische naald door het stukje kurk gestoken. Toen iedereen het snapte, konden we zelf in tweetallen aan de gang.

Zo gingen ook Hedwig en ik aan de slag. Hedwig zorgde voor water en ik ging de naald magnetisch maken. Gelukkig kregen wij de naald makkelijk door de kurk, maar we zagen anderen daar nogal mee worstelen (soms werd de naald echt door de kurk heen geramd met een stuk hout). Tja, en nu kwam voor ons het spannendste: zou ons kompas wel werken? Nou, dat viel een beetje tegen. Steeds botste de naald tegen de rand van de beker. Daardoor draaide hij niet helemaal naar het noorden. Maar misschien hebben we de naald ook niet helemaal magnetisch genoeg gemaakt. Maakt ook niet uit, want we hebben er genoeg van geleerd.

Onderhand had ik een rammelende maag gekregen van de honger. Kwam dat goed uit dat het lunchtijd was. We kregen bovendien ook nog lekkere knakworstjes op brood: “Jammie!!!”

Na de lunch was het tijd voor het middagprogramma. Nu moesten we in een soort casino spelen. Alle groepjes moesten proberen hun goudklompjes van het avondspel te

vermeerderen door tegen andere groepjes te spelen. Er waren verschillende spelletjes te spelen, onder andere Black Jack, darten, roulette en nog veel meer. Uiteindelijk werden alle gewonnen goudklompjes bij elkaar gedaan en aan het oude indianenopperhoofd gegeven. Zo kregen we gelukkig onze line-dance cowgirl weer terug.

Door de regen waren de meesten behoorlijk verkleumd. Dus we waren blij dat we als afsluiting ons mochten verzamelden rond het kampvuur. Daar was het lekker warm. Hier hebben we met z’n allen nog lekker gezongen, vooral mijn lievelingslied “Kom pak je lasso maar”. En natuurlijk hebben we ook nog gedanst met onze line-dance cowgirl.
SAM 3040 225x300 Wild West Herfstkamp
Toen zat het Herfstkamp 2012 er weer op en gingen we ons klaarmaken voor vertrek. Om ongeveer vier uur vertrokken we op de fiets vanuit Lunteren op weg naar Bennekom. Daar kwamen we om ongeveer half zes aan. De auto met alle spullen en tenten was al eerder aangekomen. Nadat we de spullen opgepakt hadden en de tenten uitgehangen hadden, waren we klaar om naar huis te gaan. Om ongeveer zes uur was iedereen opgehaald door zijn ouders. Een supertof weekend zat er helaas weer op.

En voor een filmpje waarin de padvindster het podium veroveren. Kijk hier herfstkamp 2012