Teken en de eikenprocessierups

Beste leden,

Nu de dagen zonniger en warmer worden, kunnen we weer te maken krijgen met de seizoensgebonden gezondheidsrisico’s van de teek en de eikenprocessierups. Daarom wil ik u graag hierover informeren en u attenderen op onderstaande informatie die wij als scoutinggroep via de GGD gekregen hebben.

De teken

Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor. Ze leven in hoog gras en struikgewas en tussen bladeren. Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij deze bacterie overbrengt. Het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme is een rode of blauwachtige, ringvormige vlek op de plaats van de tekenbeet. Soms kunnen mensen besmet raken zonder dat ze een rode ring hebben gezien. Belangrijk is het voorkómen van tekenbeten en indien men toch gebeten is de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Op de website van VGGM, www.vggm.nl/teken kunt u informatie vinden over teken en de ziekte van Lyme. Hier is een folder over teken en de ziekte van Lyme te downloaden en zijn links te vinden naar Tekenradar.nl en de gratis App over teken.

De eikenprocessierups

Half april zullen de eerste rupsen uit hun eitjes komen. De brandharen van de rups beginnen zich half mei te ontwikkelen en kunnen tot en met half september voor overlast zorgen. Na contact met de brandharen kunnen gezondheidsklachten ontstaan zoals enorme jeuk, een pijnlijke huid, ademhalingsproblemen en oogontsteking.

Voor vragen en aanvullende informatie over teken kunt u contact opnemen met het Meldpunt Infectieziekten. Telefoon: 088 – 355 5493 of via mail:

infectieziekten@vggm.nl.

Voor vragen en aanvullende informatie over eikenprocessierupsen en zwemwaterkwaliteit kunt u contact opnemen met het team Milieu en Gezondheid. Telefoon: 088 – 355 6300 of via mail:

milieu-en-gezondheid@vggm.nl.