Geschiedenis van het tunneltje

Ingrid Govers 5 150x150 Geschiedenis van het tunneltjeVeel ergernis en verdriet heeft Karel Gerrit Willem baron van Wassenaer (1864-1946) gehad over de plannen van de autosnelweg Utrecht-Arnhem, die dwars door zijn prachtige landgoed zou komen te liggen. Zijn verzet heeft niet mogen baten en omdat de grond anders toch onteigend zou worden, verkocht hij een deel van zijn grond aan het rijk. Eén concessie kreeg hij gedaan: er werd een tunneltje in de omgeving van het monument onder de snelweg door gelegd. Hierdoor bleven beide delen van het landgoed met elkaar verbonden. Hoewel de voorbereiding al voor en de aanleg in de Tweede Wereldoorlog gestart was zou de snelweg pas rond 1955 opengesteld worden voor het verkeer.

Sinds de aanleg van de A12 scheidt deze snelweg Landgoed Hoekelum-Zuid (in eigendom bij de Stichting Jacoba van Wassenaerfonds) van de rest van Hoekelum waarop Kasteel Hoekelum staat (in eigendom bij het Geldersch Landschap). Daarmee scheidt de A12 Hoekelum van Bennekom, het dorp dat onlosmakelijk aan het landgoed verbonden is. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken hoort Hoekelum bij Bennekom en niet bij Ede.

Ingrid Govers 6 kopie 300x200 Geschiedenis van het tunneltjeEind 2011 heeft Rijkswaterstaat het tracébesluit gepubliceerd dat het einde markeerde van de planvormingsfase voor de verbreding van de A12 tussen de knooppunten Maanderbroek en Grijsoord. De verwachting is dat de werkzaamheden in 2013 starten en het werk in 2015 afgerond is. In het kader van de verbreding van de A12 worden ook de tunnels onder de A12 aangepakt. Zo ook het tunneltje aan de Oost-Breukelderweg dat Hoekelum met Hoekelum-Zuid verbindt. Dit tunneltje is destijds als concessie richting Karel Gerrit Willem baron van Wassenaer (1905-1946) aangelegd zodat de beide delen van het landgoed in verbinding bleven met elkaar en de baron door het tunneltje van het ene deel van het landgoed naar het andere deel van het landgoed kon gaan. Tot op de dag van vandaag is dit een tunneltje zonder naam.

Scouting Bennekom, sinds 1950 een van de ‘bewoners’ van Hoekelum-Zuid, leek het logisch het moment van verbreding van de A12 aan te grijpen dit tunneltje alsnog van een naam te voorzien. Een toepasselijke naam zou de naam ‘Baron van Wassenaer’ zijn, als eerbetoon aan de laatste baron van Wassenaer. Hiermee wordt de verbreding van de snelweg ook aangegrepen om iets positiefs terug te doen voor de omgeving.

Naast dat de tunnel de beide delen van Hoekelum met elkaar verbindt is deze locatie een bijzondere plek, gelegen dicht bij het gedenkteken voor de bebossing van de directe omgeving markeert het ook op andere manieren een bijzondere locatie. Het aanbrengen van het kunstwerk in de tunnel benadrukt het bijzondere karakter van deze plek.

Ingrid Govers 7 1024x682 Geschiedenis van het tunneltje