Week van de teek & de eikenprocessierups

Deze week t/m 17 april is het Week van de Teek.

Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor. Ze leven in hoog gras en struikgewas en tussen bladeren. Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij deze bacterie overbrengt. Het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme is een rode of blauwachtige, ringvormige vlek op de plaats van de tekenbeet. Soms kunnen mensen besmet raken zonder dat ze een rode ring hebben gezien.

Belangrijk is het voorkómen van tekenbeten en indien men toch gebeten is de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Op de website van VGGM, www.vggm.nl/teken kunt u informatie vinden over teken en de ziekte van Lyme. Hier is een folder over teken en de ziekte van Lyme te downloaden en zijn links te vinden naar Tekenradar.nl en de gratis App over teken.

Eind april/begin mei komen de eerste eikenprocessierupsen uit hun eitjes. De brandharen van de rups beginnen zich vanaf half mei te ontwikkelen en kunnen tot en met half september voor overlast zorgen. Na contact met de brandharen kunnen gezondheidsklachten ontstaan zoals enorme jeuk, een pijnlijke huid, ademhalingsproblemen en oogontsteking. Meer informatie is www.vggm.nl/eikenprocessierups.