Zonnige natuurwerkdag voor jong en oud

IMG 2124 1 300x204 Zonnige natuurwerkdag voor jong en oudScouting Bennekom organiseerde zaterdag voor de tweede keer de Natuurwerkdag in Bennekom op Landgoed Hoekelum-Zuid. Daar gingen ongeveer 150 deelnemers aan de slag om vrijwillig de handen uit de mouwen te steken en het landschap een opknapbeurt te geven. De scouts kregen onder andere hulp van de Rangers van het Wereld Natuur Fonds die zich niet alleen interesseren voor bedreigde dieren ver weg, maar ook voor de natuur dichtbij huis. In heel Nederland waren ruim 13.000 mensen op 406 locaties actief.

Herstel historische laan en verwijderen Bospest
De werkzaamheden vonden plaats op het prachtige Bennekomse landgoed Hoekelum-Zuid. Er waren diverse werkzaamheden te doen op de Natuurwerkdag. Er werd gewerkt aan het weghalen van met name de Bospest ofwel de Amerikaanse Vogelkers. Ook werd er gewerkt aan het in ere herstellen van een historische laan door te snoeien en weer nieuwe bomen en struiken aan te planten. Alle handen en handjes die kunnen helpen waren welkom, namens de gemeente Ede kwam wethouder Roel Kremers de vrijwilligers een handje helpen door zelf de zaag ter hand te nemen. Nanno Bolt van Pruning Boomverzorging liet de aanwezigen zien hoe in het bos veilig gewerkt moet worden met de motorzaag.

Ook voor kinderenIMG 2136 1 300x199 Zonnige natuurwerkdag voor jong en oud
Naast het harde werken waren er ook activiteiten voor kinderen zoals een speurtocht met een bioloog en werden er voederplankjes gemaakt. Dankzij de inzet van vrijwilligers van het Wereld Natuur Fonds liepen er aan het einde van de middag volop als wilde beesten geschminkte kinderen door het bos. Kinderen staken ook de handen uit de mouwen door zwerfvuil op te ruimen.

Landschap kan niet zonder vrijwilligers
Op de eerste zaterdag van november leven jaarlijks duizenden vrijwilligers zich uit in het Nederlandse landschap. Onder professionele begeleiding wordt er gesnoeid, gezaagd, gehooid, poelen schoongemaakt, wilgen geknot en nog veel meer. Voor de natuur belangrijke klussen omdat veel planten en dieren zo weer de ruimte krijgen. Zorgden vroeger de boeren voor dit soort onderhoudswerkzaamheden, tegenwoordig is dit vooral het werk van vrijwilligers. Met de bezuinigingen van het Rijk op landschap en natuur zijn deze vrijwilligers onmisbaar voor het behoud en beheer van ons Nederlandse landschap.

Jaar van de Bossen en Europees jaar van het Vrijwilligerswerk
De Verenigde Naties hebben 2011 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Bossen. Wereldwijd vinden activiteiten plaats die aandacht vragen voor de grote waarde die bossen hebben voor de mens. Elk seizoen valt er in het bos iets nieuws te ontdekken: bonte bloementapijten in de lente, frisheid tijdens hete zomers, warme kleurenpracht tijdens kille herfstdagen en besneeuwde takken in de winter. Ook valt de Natuurwerkdag dit jaar samen met het Europees jaar van het Vrijwilligerswerk.