Nieuw bij de Padvindsters

Wat leuk dat je lid bent geworden van het Zoeka Vendel! Nu je een paar keer hebt meegedraaid, heb je vast nog heel veel vragen. Op veel van die vragen proberen we op deze pagina’s antwoord te geven. Denk aan vragen als:

  • Wat doe je bij de padvindsters? Daar kan je hier meer over lezen.

  • Wie is er leiding bij de padvindsters? Dat vind je hier.

  • Welk uniform (Scoutfit) moet ik aanschaffen en wat kost dat? Dat lees je hier.

  • Wat moet ik doen om geïnstalleerd te worden als padvindster en hoe gaat dat? Dat lees je hier.

  • We kamperen bij de padvindsters, wat voor spullen heb je daar voor nodig? Dat lees je hier.

Scoutfit

Door het dragen van een Scoutfit (uniform) laat je zien dat je allemaal bij elkaar hoort. Alle Scoutingleden (wereldwijd) dragen een uniform. Om te zorgen dat iedereen er ook echt ‘uniform’ bij loopt, hebben we regels over waar je Scoutfit uit bestaat. Je draagt je Scoutfit altijd tijdens opkomsten, op kamp en andere Scoutinggebeurtenissen als je geïnstalleerd bent. Vóór je installatie draag je geen uniform, je welpenuniform of eventueel een kale blouse.

Onze padvindsters Scoutfit bestaat uit:

  • Beige Scoutfit met daarop de volgende insignes op de goede plaats: speltakteken, installatieteken, Zoeka Vendel naambandje, regio Neder Veluwe haasje, badge van Scouting Bennekom, Nederlands vlaggetje en eventueel verdiende insignes op linkermouw (zie foto’s);

  • Blauwe (spijker)broek

  • Scouting Bennekom das (incl. zonnetje!) en dasring

  • Fluitkoord met fluit

Vaardigheidsinsignes die je verdient, mag je op de linkermouw naaien. Vraag altijd eerst aan de leiding of je een bepaalde badge/insigne op je blouse mag naaien, bijv. als je naar de HIT bent geweest.

Waar koop ik dit?

De beige Scoutfit is te verkrijgen bij de ScoutShop online of in de winkel in Arnhem. Het is niet meer toegestaan het oude uniform te dragen, de nieuwe Scoutfit is verplicht. De overige onderdelen van het uniform verstrekken wij. Hier krijg je een brief over met een bestelformulier.

Na je installatie mag je je complete uniform dragen, naai de insignes op de juiste plek!

Installatie

Als je nieuw bent bij de padvindsters, ontvang je een installatieboekje. Hierin staat precies wat je moet doen om geïnstalleerd te kunnen worden. Boekje even niet bij de hand? Dan volgen hier de punten.

Installatievoorbereiding

Je bent pas echt lid van het Zoeka Vendel als je geïnstalleerd bent. Tot die tijd mag je bijvoorbeeld niet salueren tijdens het hijsen van de vlag en geen compleet uniform dragen. Hieronder volgen acht punten waar je over nagedacht moet hebben/gedaan moet hebben voor je geïnstalleerd kunt worden tot padvindster. Maak je geen zorgen, het grootste deel doe je al automatisch door mee te doen met de rest!

  1. De betekenis van het installatieteken kennen.

  2. De betekenis van het brengen van de groet en het geven van de linkerhand kennen.

  3. De tekst van de wet en de belofte uit je hoofd kennen.

  4. De regels bij het openen en sluiten kennen, het lied kunnen meezingen.

  5. Tenminste vier opkomsten in het Vendel hebben meegemaakt.

  6. Weten waaruit een correct Scoutfit bestaat.

  7. Weten hoe er in ons Vendel wordt samengewerkt met elkaar.

  8. Zelf een fluitkoord hebben gemaakt.

Deze acht punten laat je aftekenen door jouw rondeleidster. Als je alles hebt afgetekend, zal de rondeleidster bij de leiding aangeven dat jij klaar bent voor je installatie en zullen we met jou een datum afspreken wanneer je geïnstalleerd wordt tot padvindster.

Betekenis van het installatieteken

Achtergrond wit: reinheid van de padvindster

Geel klaverblad: logo van de wereldmeisjesorganisatie (WAGGGS)

Franse lelie(paars): Logo van wereld jongensorganisatie (WOSM)

De drie bladen van de lelie/klaverblad: de drie punten van de Scoutsbelofte

De 5 hoekige sterretjes: de 10 punten van de Scoutswet

De kompasnaald in de lelie: wijst ons altijd de goede weg

Touwcirkel met platte knoop: alles in het leven is met elkaar verbonden

De linkerhand

Alle leden van Scouting van over de hele wereld geven elkaar de linkerhand als teken van vriendschap. Dit gebruik is ingesteld door de oprichter van Scouting: Lord Baden-Powell. Hij maakte ooit kennis met een indianenstam die elkaar ook de linkerhand gaven. Deze hand gaven ze als teken van vriendschap, omdat de linkerhand het dichtst bij het hart zit.

Het saluut

Bij het afleggen van de belofte en bij het hijsen van de vlag maak je een saluut. Het saluut houd je laag naast je schouder. De drie opgestoken vingers staan voor de driedelige belofte. De duim ligt over de pink heen als symbool voor dat de sterkere de zwakkere moet beschermen.

De belofte

Tijdens de installatieceremonie spreek je de belofte uit. Die gaat als volgt:

Ik beloof mijn best te doen (met de hulp van God)

een goede padvindster te zijn,

bewust het goede te zoeken en te bevorderen,

iedereen te helpen waar ik kan

en me te houden aan de padvindsterswet.

Jullie kunnen op mij rekenen.

Door deze belofte uit te spreken beloof je je als padvindster te gedragen en je te houden aan de geldende Scoutingregels. De belangrijkste Scoutingregels staan in de padvindsterswet. Je vertelt tijdens je installatie de wet aan het Vendel, zo laat je zien dat je op de hoogte bent van de Scoutingregels.

De wet

Een padvindster trekt er samen met anderen op uit om

de wereld om haar heen te ontdekken en deze meer leefbaar te maken.

Zij is eerlijk, vriendelijk en zet door.

Zij is trouw, waardebewust en zorgt goed voor de natuur.

Zij is behulpzaam en respecteert zich zelf en anderen.

Poolweekend

Poolweekend: Hoe bereid ik mij voor op een bar en boos koud weekend?

Hier volgt een hele lijst aan dingen die je zou kunnen doen, met de nadruk op ‘zou kunnen’, beslis zelf wat bij jou past en voor jou haalbaar is. Neem in ieder geval de tip 1 van harte:

Tip 1: Goed voorbereid en uitgerust op pad

Begin uitgerust en vol energie aan een lange wandeltocht, ongeacht de temperatuur, maar zeker als het koud wordt, is energie iets wat je nodig zult hebben. Als je moe bent, heb je het eerder koud. Goed uitgerust op pad dus. Voor een goede voorbereiding pak je op tijd je spullen bij elkaar, zodat je met een gerust hart aan het weekend kunt beginnen.

Tip 2: Gepaste kleding

Over het algemeen: werk in laagjes, dit werkt beter dan één dikke laag. Je kan dan altijd een laagje aan- of uittrekken.

Bovenkleding

  • Let er op dat je onderste laag lekker dicht tegen je lichaam zit. Een natuurlijke stof als katoen, maar liever nog (fijne) wol. Probeer synthetische stoffen als onderste laag te vermijden – deze laten zweet meestal niet goed door. Een uitzondering hierop zijn de speciale thermoshirts die bedoeld zijn om direct op het lichaam te dragen. Natuurlijk draag je je onderkleding in je (onder)broek!

  • Draag liever een wollen of fleecetrui, deze zijn beduidend warmer dan bijvoorbeeld een sweater die gemaakt is van katoen.

Broek

  • Trek onder je broek een maillot/legging of lang thermo-ondergoed aan. Denk eventueel zelfs aan het dragen van je skibroek, mits deze niet te veel schuurt tijdens de wandeling. Een pyjamabroek kan ook goed onder je broek, dan is die ook meteen warm als je je bedje in gaat.

Accessoires

  • Tijdens een poolweekend kan een muts niet ontbreken, met flapjes, pompoen, lang of kort, als hij maar op je hoofd zit. Via je hoofd verlies je een hoop warmte.

  • Ook onmisbaar: Handschoenen, sjaal en schone sokken.

Sokken

  • Kies voor sokken die heel zijn en het liefst zo min mogelijk naden hebben.

  • Bij voorkeur draag je speciale wandelsokken (ook verkrijgbaar bij bijv. Hema)/wollen sokken.

  • Zorg altijd voor een paar reservesokken in je uitrusting.

Schoenen

  • Tijdens elke wandeling zijn goed ingelopen schoenen een must. Hoe dikker de zool, hoe warmer je voeten waarschijnlijk blijven. De meeste kou komt namelijk vanaf de grond.

  • Loop alleen op snowboots als je hier al vaker lange tochten op hebt gelopen.

Jas

  • Je jas is bij voorkeur enigszins waterafstotend en winddicht.

  • Bij voorkeur draag je een langer model jas, die over je billen valt, dit voorkomt tocht langs je rug.

Tip 3: Warm blijven

  • Zorg dat je warm blijft. Dit betekent hele tijd blijven bewegen! Dus geen megapauzes houden of stilstaan. Doe voor je gaat slapen nog wat gymnastiekoefeningen of ren een rondje. Warme dranken helpen ook om van binnenuit warm te blijven.

  • Eet energierijke producten als noten, mueslireep, chocolade en op gezette tijden boterhammen. Drink warme dranken.

  • Krijg je het even te warm? Op het moment dat je het idee hebt dat je gaat zweten – wat op zich niet gek is met een winterzonnetje op je neus en een rugzak op je rug – trek dan meteen een van je laagjes kleren uit. Zweet = nat en nat = koud.

  • Nat = koud. Gaat het regenen? Denk je dat het over 5 minuten wel over zou zijn? Te laat. Want nat = koud, dus zorg voor regenkleding/bescherming.

  • Poolweekend is geen beautykamp, dat doen we wel een ander keer. Dus trek aan wat jou helpt om warm te blijven en de eindstreep te halen.

Tip 4: Warm slapen

  • Naast je slaapzak en je matje is het verstandig om nog een extra (fleece)deken of binnenslaapzak (van katoen, linnen of fleece) mee te nemen.

  • Een extra deken leg je altijd onder je, de ergste kou komt van onder!

  • Een zilver/gouden reddingsdeken is een goed alternatief voor over je matje als een extra deken je te veel slepen is.

  • Slapen doe je in je pyjama! Je houdt nooit (al) je kleren aan die je tijdens de wandeling aan hebt gehouden. Wat mag je wel aanhouden? Warme bedsokken (niet diegene waarmee je gewandeld hebt), lange pyjamabroek (evt. met onderhemd) en houd je muts op! Als je het ’s nachts koud krijgt, kun je eventueel nog een dunne fleecetrui aantrekken. Fleece ademt redelijk. Zorg altijd dat je nog laagjes kleding overhoudt om de volgende dag aan te trekken.

  • Neem evt. handwarmertjes.

Tip 5: Warm opstaan

  • De voorbereidingen om de volgende ochtend warm op te staan beginnen thuis. Pak (vuilnis)zakken in om je kleding en schoenen in te bewaren ’s nachts. Je stopt alles in je tas of…

  • Als je ruimte hebt in je slaapzak kan je ook je kleren in je slaapzak bewaren, dit scheelt ook koude ‘loze’ ruimte bij je voeten.

Heel veel plezier bij de voorbereidingen voor dit speciale weekend. Na twee dagen wandelen ga je moe maar voldaan naar huis.

Tot het eerste weekend van februari!