Poolweekend
Poolweekend: Hoe bereid ik mij voor op een bar en boos koud weekend?
Hier volgt een hele lijst aan dingen die je zou kunnen doen, met de nadruk op ‘zou kunnen’, beslis zelf wat bij jou past en voor jou haalbaar is. Neem in ieder geval de tip 1 van harte:
Tip 1: Goed voorbereid en uitgerust op pad
Begin uitgerust en vol energie aan een lange wandeltocht, ongeacht de temperatuur, maar zeker als het koud wordt, is energie iets wat je nodig zult hebben. Als je moe bent, heb je het eerder koud. Goed uitgerust op pad dus. Voor een goede voorbereiding pak je op tijd je spullen bij elkaar, zodat je met een gerust hart aan het weekend kunt beginnen.
Tip 2: Gepaste kleding
Over het algemeen: werk in laagjes, dit werkt beter dan één dikke laag. Je kan dan altijd een laagje aan- of uittrekken.
Bovenkleding
- Let er op dat je onderste laag lekker dicht tegen je lichaam zit. Een natuurlijke stof als katoen, maar liever nog (fijne) wol. Probeer synthetische stoffen als onderste laag te vermijden – deze laten zweet meestal niet goed door. Een uitzondering hierop zijn de speciale thermoshirts die bedoeld zijn om direct op het lichaam te dragen. Natuurlijk draag je je onderkleding in je (onder)broek!
- Draag liever een wollen of fleecetrui, deze zijn beduidend warmer dan bijvoorbeeld een hippe hooded-sweater die gemaakt is van katoen.
Broek
- Trek onder je broek een maillot/legging of lang thermo-ondergoed aan. Denk eventueel zelfs aan het dragen van je skibroek, mits deze niet te veel schuurt tijdens de wandeling. Een pyjamabroek kan ook goed onder je broek, dan is die ook meteen warm als je je bedje in gaat.
Accessoires
- Tijdens een poolweekend kan een muts niet ontbreken, met flapjes, pompoen, lang of kort, als hij maar op je hoofd zit. Via je hoofd verlies je een hoop warmte.
- Ook onmisbaar: Handschoenen, sjaal en schone sokken.
Sokken
- Kies voor sokken die heel zijn en het liefst zo min mogelijk naden hebben.
- Bij voorkeur draag je speciale wandelsokken (ook verkrijgbaar bij bijv. Hema)/wollen sokken.
- Zorg altijd voor een paar reservesokken in je uitrusting.
Schoenen
- Tijdens elke wandeling zijn goed ingelopen schoenen een must. Hoe dikker de zool, hoe warmer je voeten waarschijnlijk blijven. De meeste kou komt namelijk vanaf de grond.
- Loop alleen op snowboots als je hier al vaker lange tochten op hebt gelopen.
Jas
- Je jas is bij voorkeur enigszins waterafstotend en winddicht.
- Bij voorkeur draag je een langer model jas, die over je billen valt, dit voorkomt tocht langs je rug.
Tip 3: Warm blijven
- Zorg dat je warm blijft. Dit betekent hele tijd blijven bewegen! Dus geen megapauzes houden of stilstaan. Doe voor je gaat slapen nog wat gymnastiekoefeningen of ren een rondje. Warme dranken helpen ook om van binnenuit warm te blijven.
- Eet energierijke producten als noten, mueslireep, chocolade en op gezette tijden boterhammen. Drink warme dranken.
- Krijg je het even te warm? Op het moment dat je het idee hebt dat je gaat zweten – wat op zich niet gek is met een winterzonnetje op je neus en een rugzak op je rug – trek dan meteen een van je laagjes kleren uit. Zweet = nat en nat = koud.
- Nat = koud. Gaat het regenen? Denk je dat het over 5 minuten wel over zou zijn? Te laat. Want nat = koud, dus zorg voor regenkleding/bescherming.
- Poolweekend is geen beautykamp, dat doen we wel een ander keer. Dus trek aan wat jou helpt om warm te blijven en de eindstreep te halen.
Tip 4: Warm slapen
- Naast je slaapzak en je matje is het verstandig om nog een extra (fleece)deken of binnenslaapzak (van katoen, linnen of fleece) mee te nemen.
- Een extra deken leg je altijd onder je, de ergste kou komt van onder!
- Een zilver/gouden reddingsdeken is een goed alternatief voor over je matje als een extra deken je te veel slepen is.
- Slapen doe je in je pyjama! Je houdt nooit (al) je kleren aan die je tijdens de wandeling aan hebt gehouden. Wat mag je wel aanhouden? Warme bedsokken (niet diegene waarmee je gewandeld hebt), lange pyjamabroek (evt. met onderhemd) en houd je muts op! Als je het ’s nachts koud krijgt, kun je eventueel nog een dunne fleecetrui aantrekken. Fleece ademt redelijk. Zorg altijd dat je nog laagjes kleding overhoudt om de volgende dag aan te trekken.
- Neem evt. handwarmertjes of een lege kruik mee die je kunt (laten) vullen.
Tip 5: Warm opstaan
- De voorbereidingen om de volgende ochtend warm op te staan beginnen thuis. Pak (vuilnis)zakken in om je kleding en schoenen in te bewaren ’s nachts. Je stopt alles in je tas of…
- Als je ruimte hebt in je slaapzak kan je ook je kleren in je slaapzak bewaren, dit scheelt ook koude ‘loze’ ruimte bij je voeten.
Heel veel plezier bij de voorbereidingen voor dit speciale weekend. Na twee dagen wandelen ga je moe maar voldaan naar huis.
Tot het eerste weekend van februari!