2009-2010

In het seizoen 2009-2010 zijn de padvindsters van Scouting Bennekom weer op allerlei manieren actief geweest. Op deze pagina’s vind je de verslagen van verschillende activiteiten. Klik in het menu links voor het verslag van een van de activiteiten.

Het Zoeka Vendel van 2009-2010 bestond uit 18 padvindsters : Nienke, Inge, Annemarie, Christa, Kimberly, Paulien, Marin, Moriah, Lotte, Marijke, Manon, Angelika, Kirsten, Helena, Marlijn, Janou, Louise en Frederique.

Leiding dit seizoen waren: Olga, Christiaan, Joost, Daniëlle en Mieke

Overvliegen 2009

Bibberen in bikini en buffelen door de modder

Op 12 september 2009 was het alweer tijd voor het jaarlijkse overvliegfestijn. De padvindsters namen afscheid van vier oude leden en kregen er tien nieuwe voor terug. Maar niet zonder dat de lambada gedanst was!

Padvindsters weten wat ze willen, zo ook het kader die al allerlei bonte ideeën klaar had voor het overvliegen van 2009. In het thema van palmbomen, cocktails en feesten werd er vooral genoten van het nummer “Toet toet op mijn waterscooter”. Het maakte de dames dan ook niet uit, ook al was het alles behalve warm, om in bikini te gaan. Swingend met een sambarokje aan hielden zij het warm. Ook de twee mannen van het Vendel lieten zich op hun meest uitdagende manier zien.. al wake-boardend op het droge… in zwembroek! Helena, Marijke, Manon, Kirsten, Marit, Marlijn, Fraukje, Frederique, Angelika en Esther kregen in de Zoeka Cocktailbar een metamorfose waarna ze over de catwalk hun nieuwe outfit moesten showen. Onder luid gejuich van de padvindsters werden de overvliegers binnen gehaald, hoorde die bruine knietjes ook bij de nieuwste mode? Nu de nieuwe aanwas binnen gehaald is werd het zenuwtijd voor Lisette, Pauline, Brigitte en Juliette. Wat zou de RSA dit jaar bedacht hebben? Het mocht niet met water zijn, niet met meel en pindakaas. Toch wisten de RSA leden iets te bedenken om hun nieuwe leden te verrassen: een modderpoel in het bos zelf. Geen leidingwater kwam er bij aan te pas om er voor te zorgen dat de vier meiden geseald werden tot aardewormen. Vast geknoopt aan een compagnon van de verkenners moest er een heel parcours afgelegd worden door het bos. Met schmink op het gezicht er bij… ach dames wat zijn jullie toch beauty’s. Veel plezier bij de RSA en de nieuwe leden van het Zoeka Vendel: hartelijk welkom!

Alle foto’s van het overvliegen kan je zien op: Facebook

ZigZag Kamp

In het weekend van 3 en 4 oktober was het eerste weekendkamp van de padvindsters. Het thema was: ZIGZAG! Het bekende tv-programma voor kinderen gaf de leiding inspiratie om een eigen versie te bedenken op de mooie locatie “Hoge Veluwe. “ De drie nieuwe rondes konden kijken of het samenwerken een beetje ging lukken.. Scheurend op witte fietsjes met te grote tassen achterop geknoopt werd het park verkend. Voor de ingang van het Kröller Müller museum had kunstenares Ollega de Bonde haar nieuwe kunstwerk uitgestald. “Blij ei” heette het kunstwerk. De diverse bezoekers van het park vonden het adembenemend mooi en lieten hun kroost dan ook weten dat ze er niet aan mochten komen. “Dat is kunst Marietje… “ Gniffel de gniffel deed Ollega de Bonde, want zodra er een groepje padvindsters kwam werd de verrekijker tevoorschijn getoverd en werd het “Blij ei” kunstwerk het toneel van een daverend ei-zoek spel. Al schreeuwend vanaf de zijkant dwaalden er wat padvindsters rond op zoek naar die vrolijke eieren. Moriah vond bij haar zoektocht ook nog een meneer op haar pad.. tsja sorry ze zag gewoon echt niks.. Bij de rijwielwerkplaats waren de werklui zo vrij geweest ons een klus aan te bieden: fietsen schoonmaken. En niet zo maar fietsen. Natuurlijk moesten de witte fietsjes.. uh wit? De fietsen waren groen. In bezit geweest van Kermit de Kikker. Onder de leus: “Ik doe alles voor mijn team” en “is er iets wat wij scouts niet kunnen?” ging de ronde van Inge aan de gang. Poetsen dames. Emancipatie. Voor velen was de tocht zwaar, het innen van de munten geweldig. Maar aangekomen op het kampterrein in Hoenderloo waren sommigen toch wel “Eerst was ik al kapot, toen kappotter en nu ben ik echt kapotterter..” Aldus Frederique.. (vergeet het over stotteren op het einde niet..) Aangeslagen met harde wind midden in het bos met volle maan vochten de dames tegen hun honger, de moeie benen en de slaap. Aardappels en paprika’s moesten er klaar gemaakt worden voor het eten. Blikje even laten pruttelen in het kampvuuras en je hebt een geweldig diner klaar gemaakt. Dat gin g er in als zoete koek, een toetje hadden we niet want we deden een andersom-diner! Na een spannend bedverhaal was het tijd om te gaan slapen. Een aantal padvindsters vielen direct in slaap, andere lagen nog te stuiteren van de kilo’s snoep die ze onderweg vergeten waren op te eten.. En dat moet toch wel op anders moet je het nog een dag meeslepen niet waar? De volgende morgen vertrok het Vendel lekker met de bus richting Wekerom. Hier werd uitgestapt en begonnen aan de lange terugreis, te voet. Op nieuwe schoenen is geen aanrader, toch waren er een paar slimmeriken die hun schoenen niet goed hadden ingelopen met de gevolgen van dien. Aangekomen op het kampterrein stortte een paar jongste padvindsters zich in de armen van hun ouders. Genoten van de warme choc… en oh lekker douchen en naar bed. Zig Zag was top!

Herfstkamp 2009

’s Ochtends al best wel vroeg moesten we ons verzamelen in Sangam. Toen iedereen er was konden we dan ook meteen vertrekken. Iedereen was op de fiets gekomen zodat we met z’n allen naar Hoenderloo konden fietsen. Dit was voor velen van ons dan ook bekend terrein. Het was namenlijk hetzelfde terrein als waar we zig-zag hebben gespeeld.

Toen we eindelijk aan waren gekomen zonder rare fratsen als lekke of geklapte banden konden we onze tent op gaan zetten. We moesten even zoeken naar een plaatsje waar dat kon want er stonden al veel andere scoutinggroepen. We hadden het grondzeil neergelegd en de tent uitgevouwen maar wat toen bleek was niet heel handig. Er waren geen tentstokken meegenomen! Gelukkig waren er mensen die voor ons terug wilden rijden.

Toen alles opgezet was gingen we met onze groep naar het podium. We waren een beetje aan de late kant maar ze waren nog niet echt iets interessants aan het vertellen. Eerst werden er wat huishoudelijke mededelingen gedaan. Toen ze daar mee klaar waren konden we beginnen met het eerste spel: ren je rot!

De regels waren erg simpel er werd een vraag gesteld en je moest binnen een halve minuut naar het goede antwoord rennen.

Na het spel konden we aan het eten beginnen maken. Wij maakten vlaamse frieten, wat erg in de smaak viel bij de andere groepen. Toen op een gegeven moment iedereen klaar moest zijn met koken kon je rond gaan lopen om overal een hapje te proeven. Het was erg lekker.

Het werd al snel donker dat was niet heel erg handig want daardoor kon je niet meer zien wat je at.

Toen we ons buikje vierkant hadden gegeten moesten we naar het podium. Het was de bedoeling dat iedere groep een eigen filmpje had gemaakt over hun land en daarna ook een dansje of iets dergelijks. De idiootste dingen kwamen voorbij. Het werd al laat en iedereen werd moe en en alle optredens waren ook al afgelopen dus gingen we maar naar bed. Maar toen we al in bed lagen werden we nog even gestoord omdat we nog even onze top 3 van de optredens moesten opschrijven. Daarna konden we eindelijk gaan slapen.

De ochtend daarna werden we gelukkig niet al te vroeg wakker maar uiteindelijk moesten we er toch echt uit. Nadat we hadden ontbeten mochten we weer eens naar het podium toe voor een nieuw spel. Het handelsspel. Het was de bedoeling om aan het eind van het spel zoveel mogelijk geld te hebben. Je begon met wat geld en daar mee kon je op verschillende plekken inkopen doen. De inkopen die je dus ergens had gedaan moest je dan weer ergens anders verkopen met zoveel mogelijk winst. Dat ging wel aardig bij ons. Na afloop van het spel moesten we nog even blijven staan omdat we de uitkomst van de avond ervoor kregen. En de winnaars waren: de verkenners van scouting Bennekom. Toen dat afgelopen was moesten we de laatste dingetjes opruimen en dan maar naar huis gaan. De terugreis verliep ook wel goed.

ZoekaVendel kent groot talent!

Op 9 januari gingen de padvindsters en verkenners op zoek naar ongekend talent. Er bleek van alles in huis, van Bert en Ernie’s, tot saxofoonspelers, jongleurs en sambaclubjes. De uitblinkers van de middag waren Manon & Frederique die als presentatrices de talentenjacht wisten te winnen.

Totaal verbaasd namen de twee eerstejaars padvindsters, in glimlegging, het loodzware wisselbord in ontvangst. “Maar wij deden toch helemaal niet mee?”

Om tien voor twee kwamen een paar padvindsters binnen die zich nog niet hadden opgegeven voor de Talentenjacht ‘want dat hoeft toch helemaal niet?’. Ja als we dat doen hebben we natuurlijk niemand om naar te kijken! Iedereen kreeg nog drie kwartier om iets in te studeren mocht dat nodig zijn. Zo werden Kirsten, Lotte en Louise nog snel opgenomen in een dansgroepje en werden Frederique en Manon door Daniëlle omgetoverd tot volwaardige presentatrices van de show. “Want zo deden ze toch nog steeds niet mee..” dachten ze..

De jury, bestaande uit ex-groepsvoorzitter Clemens en oudervertegenwoordiger Jan, dachten daar anders over. Zij vonden dat Manon& Frederique ongekend talent in huis hadden. De show werd vlot aan elkaar gepraat, de dames deden tussendoor wat leuke stukjes zoals een mop vertellen en wisten de overgangen tussen de diverse acts soepel aan elkaar te praten. De outfit was helemaal sjiek met glimlegging, jurkje, sjieke staart en dat praten door de microfoon ging helemaal vanzelf, alsof ze nog nooit anders hadden gedaan!

Bij de prijsuitreiking keken de twee jonge meisjes dan ook hard het publiek in omdat ze dachten dat de Bert&Ernie act gewonnen had, maar nee!

De Prijs voor ‘het Talent’ ging dit jaar naar de verkenners en wel naar de dubbel in een persoon act. De ene verkenner liet zich binnen tien minuten lekker onderkliederen met pindakaas, vla en tandpasta. mmmm…. wat een leven had dat mannetje toch.

De middag ging snel voorbij. De prijzen krijgen een mooi plekje in het lokaal en dan is het weer wachten tot volgend jaar!

PS. Jullie kunnen nu alvast gaan nadenken over de act die je dan gaat doen, zodat je niet onverwacht presentatrice hoeft te worden…

De foto’s vind je hier.

Zomerkamp krijgt Award!

De padvindsters hebben afgelopen zaterdag de Youth in Action Award in de categorie “Beste Nieuwkomer” in ontvangst mogen nemen. Youth in Action is een onderdeel van het Nederlands Jeugd Instituut, zij verstrekken subsidies aan jongerenuitwisselingen en jongereninitiatieven vanuit de Europese Commissie. De padvindsters gingen op uitwisseling naar Hongarije en kregen ook subsidie van Youth in Action.

Na anderhalf jaar voorbereidingen stapten de padvindsters op 12 juli 2009 in het vliegtuig naar Hongarije. Voor sommige padvindsters was dit de eerste keer vliegen. In Budapest aangekomen ging de reis snel door naar Pécs, de stad van onze gastgroep. Hier sliepen de meisjes in een gastgezin. Aansluitend volgde een zomerkamp met het thema “Be Scout.Explore Europe” De padvindsters hebben veel geleerd van de Hongaarse scouts en samen veel activiteiten ondernomen.

Youth in Action vond het project van de padvindsters: veelzijdig, goed overdacht en doelgericht; en zeker voor een eerste project. Zodoende nam teamleidster Mieke zaterdag 28 november op de Netwerkdag van Youth in Action de beker in ontvangst. Naast de categorie “Beste Nieuwkomer” zijn er nog twee categorieën; meest creatief en meeste impact. Deze twee Awards gingen respectievelijk naar een organisatie die mensen als vrijwilliger naar het buitenland stuurt en naar Trias Jeugdhulp, die met een jongeren die wonen in een leefgroep naar Roemenië vertrokken.

Als het aan de padvindstersleiding ligt houdt het uitwisselingsavontuur niet op en komen de Hongaren een keer naar Nederland. Deze Award is voor de leiding, die veel tijd in het zomerkamp heeft gestoken, een extra stimulans en waardering voor het vele werk wat zij verzet hebben.

O.R.W. 2010: De geheimen van cruiseboot “Partyslip”

Welkom op cruiseboot de “PartySlip”. Dit is het cruiseschip van uw dromen. U zult de aankomende vier weken langs alle eilanden van Islas del Bonitas varen. Geen monsters van Loch Ness, geen haaien, enkel feestvreugde en vertier. De heerlijkste cocktails worden geserveerd op de “PartySlip”. Bingo-avonden, limbodansen, heerlijke (vr)eetpartijen, talentenjachten, plezier alom.

Op cruiseboot “PartySlip” lijkt het altijd één groot feest. Het 25 m zwembad ligt er gladjes bij, de zonnestoelen steken fel af tegen de helderblauwe lucht, de serveersters zijn onweerstaanbaar en de kapitein een hunk van de bovenste plank. Toch lijkt er achter al dit glamour iets niet te kloppen, er… er lijkt iets zich onder water af te spelen. Maar dan toch boven water..

Uw gastheer is “Rob de Fijn” deze welbespraakte jongeman is de elegante kapitein van de “PartySlip”. Rob de Fijn is een perfecte kapitein, altijd ijdel, punctueel, klantvriendelijk en goed gebekt. Hij staat al drie jaar aan het roer van de PartySlip Het schip viert hoogtij sinds Rob de Fijn zijn eigen slip heeft laten poseren voor het logo van het schip. Elk personeelslid draagt op zijn aandringen en instructies de slip over de werkkleding. Want wie wil er nou niet bij zo’n goedgeklede vent aan boord zitten?

Zijn assistente en meest gewaardeerde collega is Jack de Flipper. Jack is altijd netjes gekleed, schaamt zich enigszins voor zijn “PartySlip” outfit en kamt daardoor zijn haar extra vaak netjes naar achteren. Hij zal altijd voor u gereed staan om het u naar de zin te maken. Pas wel op voor zijn verkooptrucs…

Verder zijn er nog een paar bijzondere gasten op het schip aanwezig, waar jullie vanzelf kennis mee zullen maken…

De feestgroeperingen die bij de PartySlip aan boord gingen waren:

Eerste plek: Conviviums

Tweede plek: Fruitala’s

Derde plek: Trasoqu’s

Pv en Vk in top 3 op RSW

Het jeugdkampeerterrein in Lunteren was dit weekend het toneel van de Regionale Scouting Wedstrijden. In totaal streden 23 scoutinggroepen uit de regio om de titel ‘Beste Regionale Ploeg’. Scouting Bennekom heeft zich daar van haar beste kant laten zien. Onze padvindsters wonnen met twintig punten verschil van de Hessen uit Lunteren, gevolgd door de Bennekomse verkenners die op een mooie derde plek eindigden. Een resultaat waar we trots op mogen zijn!

De Bennekomse padvindsters waren dit jaar vertegenwoordigd met het team ‘Convivums’ (Feest! in het Latijn). De scoutingwedstrijden staan elk jaar in een thema en dit jaar was dat ‘Let’s party!’, gelinkt aan het feit dat dit jaar het honderd jarig bestaan van Scouting in Nederland wordt gevierd. Elke ploeg had zich ingewijd in het thema en vertegenwoordigden een eigen verzonnen eilandvolk wat een speciaal feest vierde. De “Conviviums” wonen op een gitareneiland en maakten bij het feest dan ook gebruik van (zelfgemaakte) muziekinstrumenten.

Inge Baak, Kimberly Hofstede, Nienke Zinger, Lotte de Ruiter, Marin Nauta en Manon van Steen zijn erg blij met de behaalde eerste plek. Het is leuk meegenomen dat ze nu de regio Neder Veluwe mogen vertegenwoordigen op de Landelijke Scouting Wedstrijden, maar eigenlijk gaat het de padvindsters er om dat ze hebben kunnen laten zien wat ze kunnen. Scoutingtechnieken, samenwerken, creatief en zelfstandig zijn.

LSW: EEN GROOT FEEST

De padvindsters waren afgelopen weekend weer present op de Landelijke Scouting Wedstrijden (LSW) in Baarn. Ondanks de warmte, de vele spellen en de meer dan 600 deelnemers wisten zij zich een weg te banen tot de 26e plek in het eindklassement. Een super prestatie. Het thema van de wedstrijden was dit jaar Feest! Natuurlijk allemaal in de trant van het 100 jarig bestaan van Scouting in Nederland.

Op zaterdagochtend vertrokken Inge, Annemarie, Kimberly, Marin, Lotte en Manon vanaf Bennekom naar Baarn. De pionierpalen en kookspullen waren weer ingepakt, en ook de tent inclusief stokken ging mee. De meiden mochten naar de LSW omdat zij eerste waren geworden op de regionale wedstrijden. Als afgevaardigen van de Regio Neder Veluwe waren zij dus het visitekaartje van onze regio. Samen met de Hessen (verkenners) van Scouting Lunteren, die overigens op plek 81 eindigden.

Vanuit heel Nederland waren scoutsteams naar Baarn gekomen om te strijden voor de titel ‘beste ploeg van Nederland’. Er werden twee avondmaaltijden gekookt en gejureerd, veel grote spellen gedaan, natuurlijk een tent opgezet en een hike gelopen. Al met al vielen er maar liefst 10.000 punten te verdienen. De meiden hebben het ontzettend gezellig gehad met zijn zessen en kijken moe en voldaan terug op een gezellig weekend.

Alles over de LSW vind je op www.scoutingwedstrijden.nl

Uitwisseling: de Hongaren komen!

Erg blij zijn wij, de padvindstersleiding, alles is rond. Op 28 juni 2010 landt het vliegtuig vanuit Budapest op Duitse bodem weliswaar.. maar onze Hongaarse vrienden komen! Na een succesvolle uitwisseling vorig jaar in Hongarije met het thema “Be Scout. Explore Europe.” Heeft het Nederlands Jeugd Instituut ook dit jaar weer subsidie toegekend aan een uitwisselingsproject tussen een de padvindsters van Scouting Bennekom en een Hongaarse scoutinggroep uit Pécs.

Het thema van dit jaar zal zijn “Wood and Water. We and our World.” Elk land heeft zo zijn natuurprobleem. Nederland kampt met hoog water, Hongarije met ontbossing. Wat kunnen wij daar van leren? Wat kunnen we elkaar daarover vertellen? Dat doen we natuurlijk niet zomaar, maar door middel van allerlei activiteiten. De Hongaren zullen kennismaken met ons clubhuis – iets wat zij in Hongarije niet kennen- en het Nederlandse leven gaan beleven vanuit een gastgezin waar zij twee nachten doorbrengen. Verder kan natuurlijk het kamp (tabór in het Hongaars) niet achterblijven. We gaan met zijn allen er op uit, waarheen dat vertellen we nog niet. 5 juni houden we een informatiebijeenkomst om 12.45uur in Sangam. Iedereen die geinteresseerd is in ons project is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Vk en Pv trakteren bonbons

Dat Scouting Bennekom dit jaar feestviert kan de Bennekommers niet ontgaan zijn. Dit jaar vieren de scouts het 100 jarig bestaan van Scouting in Nederland en het 65 jarig bestaan van scouting in Bennekom. Ter gelegenheid van dit heugelijke feit hebben de Bennekomse scouts de handen ineen geslagen met Patisserie van Woerekom. Onder het motto ‘Wie jarig is trakteert’ hebben de verkenners en padvindsters van Scouting Bennekom afgelopen zaterdag in Bennekom traktaties uitgedeeld. Huis aan huis werden bewoners verrast met een heerlijke ambachtelijke bonbon in de vorm van een tulp die belangeloos beschikbaar werd gesteld door Patisserie Van Woerekom.

Delen

“Samenwerken en delen zijn belangrijke sociale vaardigheden die we onze leden bij willen brengen” aldus Jaap Peters, teamleider van de Verkenners, “daarom vinden we het zo’n leuke actie om te doen. Vroeger kwamen we langs de deur voor ‘Een heitje voor een karweitje’ of om lege flessen op te halen maar nu komen we een keer iets brengen in plaats van halen, dat is weer een hele andere uitdaging. We willen onze leden spelenderwijs hun eigen verantwoordelijkheid leren kennen. Dat dit door lokale ondernemers herkend en ondersteund wordt maakt het extra leuk.

Jubileumactiviteiten

”De trakteeractie volgt op een succesvolle ScoutItOut waarop alle Bennekommers in het dorp konden meedoen aan allerhande Scoutingactiviteiten. Een van de volgende feestactiviteiten is een grootse reünie die op 9 oktober georganiseerd wordt. En het feestjaar wordt afgesloten met de Klimaatpareldag op 13 november waarop de scouts actief aan de slag zullen gaan met hun omgeving en de gevolgen die het veranderende klimaat heeft. Hiervoor zijn zij een ambitieus plan aan het ontwikkelen waarmee het bos waarin zij hun wekelijkse activiteiten houden klimaatbestendiger gemaakt zal worden.

Kaderweekend 2010

In het weekend van 12 en 13 juni had de leiding weer een speciaal weekendkamp voor de rondeleidsters en rondeleidstersassistenten georganiseerd. Een Big Bag Challenge, georganiseerd door SuMi-productions zorgde er voor dat de padvindsters foto’s op volgorde legden in de bus, het stadspark van Apeldoorn onveilig maakten door een duik in de vijver te nemen en angsten overwonnen in het klimbos. Klimmen en klauteren tot en met 16 meter hoog! Zie je wel. . padvindster zijn is super stoer!

Foto’s vind je hier.

Hongaars-Nederlandse middag

Welkom op Hongaars-Nederlandse middag van padvindsters

Op dinsdag 29 juni aanstaande houden de padvindsters van Scouting Bennekom een speciale bijeenkomst op hun clubhuis, waarvoor zij heel Bennekom bij deze uitnodigen. Ter ere van de komst van hun partnerscoutinggroep uit Hongarije zullen er tussen 16.30 uur en 18.30 uur diverse Nederlandse en Hongaarse activiteiten te doen op het clubhuis.

Na een geslaagde uitwisseling in 2009, met de naam: “Be Scout. Explore Europe.” Is het dit jaar tijd voor zogezegd ‘groeten terug..’. Met het thema ‘Wood and Water. We and our World’ gaan de padvindsters dit jaar twee weken activiteiten ondernemen met een meisjesscoutinggroep uit Pécs. De activiteiten zullen in het teken staan van bewustwording van omgeving en omgaan met natuur en milieu. Dit zullen we niet heel specifiek laten zien op 29 juni, wij willen jullie vooral een internationale beleving meegeven. Als je langs komt krijg je als aandenken wel een leuk ‘milieubewust’ presentje!

Dat deze uitwisseling niet zo maar een kamp is bewijst het feit dat de padvindsters begeleiding en subsidie ontvangen van het Youth in Action Programma, in Nederland onderdeel van het Nederlands Jeugd Instituut. Doelen van de uitwisseling zijn leren van andere culturen, leren communiceren in een andere taal, vriendschappen sluiten over de grens en eigen activiteiten opzetten en uitvoeren. De dinsdagmiddag is zo’n activiteit die door de scouts zelf is bedacht en opgezet.

De padvindsters kijken al erg uit naar volgende week. Veel oude vriendinnen van vorig jaar zullen zij weer zien, na lang msn en mailcontact. Enthousiasme alom! Zonder subsidie van Youth in Action was het niet mogelijk geweest om dit te organiseren. Veel van de Hongaarse kinderen zijn nog nooit hun eigen landsgrenzen overgestoken. Het wordt daarom voor hen ook een hele spannende ervaring.

De activiteiten volgende week dinsdag zullen soms typisch scouting zijn als een vuurtje stoken, maar soms juist heel Hollands.. wat denkt u van een potje boerengolf door het Bennekomse bos? En durft u het scherpe eten van de Hongaren te proeven uit hun traditionele kookpot? Ja? Kom dan zeker op dinsdag 29 juni langs aan de Selterskampweg in Bennekom.

Zomerkamp verslag 2010

Stroopwafels, Amsterdamse grachten en fietsen tot je neervalt..

Allemaal typische Nederlandse dingen! Dat weten de padvindsters maar al te goed, want ze waren deze zomer gastvrouwen. Vorig jaar gingen zij naar Hongarije voor hun zomerkamp. Dit jaar was het tijd voor ‘De groeten terug..’

Samen met subsidieverstrekker en ondersteuner van internationale projecten “Youth in Action” werd het speciale kamp mogelijk gemaakt. Zonder deze financiële steun zouden de Hongaarse scouts uit Pécs niet hun reiskosten kunnen betalen. In totaal kwamen er 19 Hongaarse meisjesscouts naar Bennekom.

Op 28 juni werden zij enthousiast verwelkomt

op het vliegveld van Dortmund. Met zelfgemaakte spandoeken en echt Hollands uitgedost werden de Hongaren verrast. Zij dachten dat ze een buschauffeur met bordje zouden ontmoeten, maar niks was minder waar. De reis ging naar Bennekom waar voetbal werd gekeken en in gemengde groepjes primitief gekookt werd. Het was erg warm, gelukkig waren we lekker in het bos. Na kennismakingsspelletjes en officiële opening was het tijd om lekker te gaan slapen.

De volgende dag stond in het teken van de Hongaars-Nederlandse middag. Iedereen uit Bennekom was door de padvindsters uitgenodigd. Er kwamen veel ouders van padvindsters, maar ook buren en ouders van jeugdleden van andere speltakken van Scouting Bennekom. Met Hongaarse pörkölt, een boerengolfbaan en een sjoelbak (die Paulien onder haar arm mee had genomen op de fiets) werd het een geslaagde middag. Als mensen geslaagd waren voor de inburgeringcursus die rondom het clubhuis was opgehangen ontving men een vogelhuisje met het logo van het zomerkamp erop. Het thema was ‘Wood and Water. We and our World.’ Doel van het thema was bewustwording van water gebruik en bosonderhoud.

Op woensdag was het tijd voor een echte toeristische trip. De hele groep ging naar Amsterdam, waar door middel van een fotospeurtocht kennis werd gemaakt van de Nederlandse hoofdstad. Een bezoek aan het VOC-schip gaf de scouts informatie over hoe belangrijk water is voor Nederland, en hoe onze geschiedenis daaraan gekoppeld is. Een bezoek aan de pannenkoekenboot van Woedy maakte het bezoek aan de beruchte stad compleet, want de beheerder was een vreemde eend die ons vermaakte met gekke goocheltrucs en op een nog al vreemde manier de bestelling op nam.

Heel erg moe vervolgden we de tocht naar Bakkum, waar we de nacht doorbrachten in een StayOkay hostel, zodat we op donderdag snel naar het strand konden in Egmond aan Zee. Dit was heerlijk.

De rest van de donderdag en vrijdag werden gevuld in gastgezinnen. Terwijl de leiding feest vierde in Arnhem tijdens de voetbalwedstrijd tegen Brazilië gingen padvindsters met hun gasten zwemmen, computerspelletjes spelen, patat eten en tandem fietsen. Op zaterdag 3 juli begon het echte kampeer-kamp. Op de fiets vertrok iedereen naar Arnhem, waar in de warmte de tenten werden opgezet en in gemengde groepjes werden er keukens gepionierd. Dit was voor de Hongaren een nieuwe ervaring en ze waren niet allemaal zo enthousiast om iets nieuws te leren.

De rest van het kamp kampeerden we, onder het ‘genot’ van minstens 30 graden zon. Dit betekende helaas geen kampvuren. In gemengde groepjes werd er een tweedaagse hike gelopen die iedereen naar Velp bracht. Ook brachten we een bezoek aan Arnhem City, deden we Sport&Spel en hielden we een landenbattle, die bestond onder andere uit het heel naar binnen proppen van een stroopwafel en een insectenrace. De battle werd glansrijk gewonnen door de Hongaren, die er met een echte Hollandbox van door gingen. Op de laatste avond schreven alle deelnemers van dit kamp elkaar briefjes, die in houten bakjes gedaan werden. Op deze manier kreeg iedereen haar eigenlijk herinnering aan dit zomerkamp mee naar huis. Op vrijdagochtend om 6 uur zwaaiden de padvindsters hun scoutingvrienden uit Hongarije uit. Daaag! Het was een heel geslaagd en bijzonder kamp

Hier vind je een link van een filmpje waarin te zien is hoe de padvindsters een leuk trucje met een mok aangeleerd krijgen door de Hongaren!

bekertje pats