2013-2014

Dit jaar bestaat het Vendel uit 19 padvindsters. Hun leiding zijn: Marjolein, Daphne, Anne, Juliette en Mieke.

Bovenste rij: Anniek, Marit, Ilse, Suzan, Lianne, Lisa, Ashley, Marieke en Senta

Knielend: Anne, Toke, Roos, Daphne, Marloes en Anna

Liggend: Lindsi en Valerie

Mist op de foto: Madelon

Startweekend

Hé hé !!!

Eindelijk weer Scouting… Pfff zo’n zomervakantie duurt altijd zo lang!

Helemaal bijgeslapen van zomerkamp in Nieuw-Bergen was er vandaag weer Scouting.. een slaapfeestje. Lekker luxe in het clubhuis.

Met foto’s kijken van zomerkamp, ouwehoeren, keten en op zaterdag nog even in de benen tijdens de Airbornewandeling in Oosterbeek. ‘s Avonds kwam Mieke haar baby showen. Iedereen had een babyfoto meegenomen en die hingen op de gang. We moesten raden wie wie was. Dat was soms echt heel grappig. Baby’s met donker haar waren ineens blonde padvindsters geworden. Het was een leuke quiz. Daarna kon iedereen weer naar huis. Het Scoutingseizoen is begonnen!

Foto’s : Link

Overvliegen

Op 28 september was het weer zo ver: de kick off voor het nieuwe seizoen. Dag dag Manon, Kirsten, Marijke en Angelika. Hoi hoi! Ellen, Anna en Toke!

In de vroege uurtjes waren de padvindsters alweer druk met het opbouwen van hun thema-overvliegen. Dit jaar was het thema onderwaterwereld.. de padvindsters hadden allemaal een onderwaterkostuum meegenomen of dat werd ter plekke nog geknutseld. Er werd een afgesloten ruimte gepionierd en een scherm waarachter de nieuwe padvindsters geschminkt werden tot waterdier.

Om twee uur gingen we gezamenlijk openen, waarna het gebruikelijke ritueel van het overvliegen begon. Als derde zijn de padvindsters aan de beurt. De welpen springen over het touw en laten een souvenir achter bij de welpen en mochten al tijgerend richting de onderwaterwereld. Dit ging ook Anna goed af, want wonderen zijn de wereld nog niet uit en dan dan een camo-net zo maar eens omhoog vliegen.

Toen alle drie de meiden geschminkt waren en tussen de padvindsters in ‘zwommen’ was het overvliegen achter de rug. Tijd om afscheid te nemen van onze oudste vier dames. Marijke, Manon, Kirsten en Angelika vlogen over naar de Rowan Sherpa’s. Natuurlijk ging dat dit jaar ook weer gepaard met een halve ontgroening bestaande uit veel modder, meel, ei en zelf scheerschuim op het gezicht. Ik heb de padvindsters wel eens benen zien scheren op een kamp, maar gezichten???

Nadat ze elkaar allemaal goed onder de balk hadden doorgeholpen waren ze overgevlogen en het nieuwe jaar begonnen.

Bij de padvindsters gingen we verder met spelen van een kennismakingsganzebordspel. Er moesten vragen beantwoord worden als ‘Heb je broertjes en zusjes?’, “Heb je huisdieren?’ en ‘wat vind je leuk aan Scouting?’

Aansluitend was het tijd voor het startritueel van rondekisten controleren, contracten tekenen en een rondleiding door de rondeleidsters voor de nieuwe padvindsters. Het was alweer gauw vijf uur, maar dat heb je vaak bij de padvindsters. Omdat het altijd zo gezellig is!

Djembéééé mee in Ghana

Het nieuwe kalenderjaar zijn we begonnen om aandacht te schenken aan het Partnership wat Scouting Nederland heeft met Ghana. Omdat niet elke scout natuurlijk naar Ghana kan afreizen om te zien hoe Scouting gespeeld wordt in dit land, brengen we Ghana naar ons toe.

We zijn begonnen met het spelen van een aantal typisch Ghanees spellen op 4 januari, waaronder het zelf maken van een bal en het maken en spelen van Wari. Het blijkt maar weer hoe je met weinig veel plezier kunt hebben.

Op 11 januari kwam Martijn Hoogstra met zijn bus voorrijden… hieruit kwamen maar liefst 20 djembés! Een typisch Ghanees muziekinstrument.

Voor de ene padvindsters wat moeilijker dan voor de andere padvindster.. in de maat blijven.. Ai! Uiteindelijk trilde wel mooi het hele clubhuis op het ritme van de djembé’s van de padvindsters. Ook dit is Scouting!

Op 8 februari gingen we weer even verder met Ghana.. dit maal werden er weer diverse spellen gespeeld waaronder een ren-je-rot spel in het bos waar iedereen wat leerde over de cultuur van Ghana.

Het thema Ghana is nog niet klaar! Na de Onderlinge Wedstrijden gaan we weer verder. Want je moet wel iets doen voor zo’n gave badge natuurlijk!!

Leuk filmpje van deze opkomst vind je hier.

Meidendag

Op 8 maart gingen we op tijd op pad. Want vandaag was het Meidendag!

In Velp verzamelden 250 meisjesscouts zich voor een dag met alleen maar Scoutingmeiden.

Met de auto gingen we naar de basisschool toe, waar het festijn plaats vond. Na een groepsfoto was het tijd om de tickets te verdelen.

Er waren verschillende activiteiten te doen als flamenco dansen, shop ‘n style, reptielen, vriendschapsbandjes maken en glasmozaieken.

Vooral shop’n style was bij vooropgave erg populair bij de meiden. Er werd hier gemake-upt, je kreeg kledingadvies en je kon je kleding ruilen met elkaar.

Bij reptielen waren er veel meiden die over hun grens heen zijn gegaan. Er werden slangen vast gehouden en grote harige vogelspinnen. De foto’s spreken voor zich.

Alle foto’s van de Gelderse meidendag vind je hier.

O.R.W. 2014: Waterproof Piraten!

Ajaaii Kapitein!

Dit jaar stonden de Onderlinge Wedstrijden in het teken van schipbreukelingen, piraten en ander zeegespuis onder de titel: Waterproof!

De drie rondes namen het tegen elkaar op bij de onderdelen Sport en Spel, Presentatie, Koken en Hiken.

De wedstrijden begonnen dit jaar in februari in het zwembad de Bongerd. De leiding deed hier een thema-opening op het piratenschip, waarna er in het zwembad de eerste punten werden gescoord op het onderdeel Sport en Spel.

De weken er na volgden de andere onderdelen, want wie zou er winnen en naar de Regionale Wedstrijden mogen?

De laatste week werd dit beslist. Hiervoor bouwden de padvindsters eerst een decor.. iedereen koos ervoor een boot te bouwen. Rondom dit bouwwerk werd ‘s middags de presentatie gedaan. Uiteindelijk wonnen de Dravida’s: The Purple Pearl! Op de tweede plek eindigen Xuan Feng en de Kaffers eindigden met hun zeer creatieve presentatie op de derde plaats. We deden eens anders dit jaar.. de derde plek kreeg de taart… de eerste plek de eer en de troostprijs.

Dit was een domper voor de rondeleidsterwinnaar Senta, zij had nog nooit de taart gehad.. Nu was ze voor het eerst geëindigd op de eerste plek en nog geen taart! Dit zei ze gelukkig met een grote glimlach!

R.S.W. 1e en 8e plek!

In het weekend van 4 april werden op ons eigen terrein de Regionale Scouting Wedstrijden gehouden. Er deden twee rondes mee. The Purple Pearl (Senta, Marit, Anniek, Ashley, Marieke en Daphne) eindigde met een hele hoge score op de eerste plek. Xuan Feng behaalde een mooie achtste plaats. Xuan Feng bestaat uit Valerie, Ilse, Madelon, Lianne, Suzan, Toke en Marloes. De padvindsters van The Purple Pearl mogen samen met de scouts van Die Wiltgraeff met Pinksteren naar Baarn om de regio te vertegenwoordigen op de Landelijke Scouting Wedstrijden.

We hopen dat de padvindsters die naar de RSW zijn geweest een stukje willen schrijven… want wij als leiding weten niet precies wat er tijdens het weekend is gebeurd!

elf made draaimolen!

Op 3 mei bouwden de padvindsters hun eigen speeltuin!

Hier vind je een filmpje van de draaiende molen!!

Kaderweekend

BIG BAG CHALLENGE IV ABROAD

Laten we eens gek doen. We hebben een stoer, actief kader die wel tegen een stootje kan. Zij vroegen ons een kaderweekend voor hen te organiseren. Het mocht ‘actief’ zijn.

Ach, dan rijd je toch vier uur richting het zuiden van de Ardennen om iets te doen met het getal 12?

Dus 12 km hiken.. met bepakking door de bergen… en 12 km kajakken over de Lesse.

En of het gaaf was…. !!!

De foto’s vind je hier en hier!

39e plek Landelijke Scouting Wedstrijden

Tijdens het Pinksterweekend ging The Purple Pearl (Senta, Marit, Ashley, Marieke en Daphne) naar de Landelijke Scouting Wedstrijden (LSW). Daphne vertelt hoe het was op de LSW:

“We hadden op zaterdag om half negen afgesproken op het clubhuis, om alle spullen voor de LSW te zoeken en in te pakken. Toen we alle spullen hadden brachten de moeder van Marieke en de vader van Ashley ons naar het kampterrein in Baarn. In Baarn moesten we de aanhanger afkoppelen en alle bagage er op leggen. Daarna moesten we de aanhanger duwen. Als eerst kwamen we een man tegen waar we een lijst moesten controleren of de informatie die ze hadden klopte. Daarna moesten we verder. We kwamen aan bij wat mensen die een foto maakte als uniform inspectie. Daarna duwde we de aanhanger naar ons kampje. Bij ons sub kamp kregen we onze plek te horen. Daar moesten we onze aanhanger neerzetten en toen moesten we gelijk komen om naar de opening te gaan.

We liepen met zijn allen naar de kampvuur kuil waar we gingen zitten en even moesten wachten. Daarna begon de opening. Er werd een toneelstukje gedaan. Toen de opening klaar was liepen we weer naar ons sub kamp. Daar mochten we beginnen met opbouwen. We moesten wel eerst even kijken naar de indeling want de kampjes waren niet duidelijk aangegeven. Maar toch lukte het. Toen we net klaar waren met opbouwen moesten we verzamelen. We gingen een spel doen. Dat waren allemaal kleine spellen zoals: schrijf een brief met letters uit een krant, schrijf een gedicht over iedereen uit je ploegje een zin. Toen dat spel was afgelopen mochten we gaan koken. Wij kookte weer de kapucijners met prei en gril worst. Toen de jury was geweest moesten we verzamelen om een avond spel te doen. Dat spel ging zo: je was een land, dat land had een bepaald product (wij hadden port) dat product moest je ruilen voor andere dingen zodat je een missie kon voltooien. Dat moest je dus bij andere posten doen. Toen dat spel was afgelopen moesten we naar de tent en gaan slapen.

Wij hadden onze afwas nog op tafel staan en dus gingen we die in een vuilnis zak stoppen en zondag afwassen. Toen ons terreintje was opgeruimd zijn we de tent in gegaan. We zijn best snel gaan slapen

Vandaag ging de wekker om half zeven. Toen hebben we ons aangekleed en ontbeten. We hadden voor het ontbijt en de lunch tosti’s gebakken. Na het ontbijt hebben we de afwas gedaan. Daarna mochten we de hike ophalen en beginnen. De hike was aan het begin makkelijk maar daarna heel moeilijk en hebben we de nood envelop geopent. Uiteindelijk begrepen we de hike niet en was het bijna tijd en zijn we dus terug naar het terrein gegaan. Daar zijn we begonnen aan de OKO (Over Koepelende Opdracht dat is een opdracht waar je het hele weekend aan mag werken) dat was dat je een boot in een fles moest maken. Ook mochten we het eten op halen wat we zouden koken die avond. Het was andijvie. De jury kwam het proeven maar het lukte niet want de aardappels wilden niet gaar worden. Ook vandaag hadden we geen tijd voor de afwas dus gaan we die weer morgen doen. We gingen naar de kampvuur kuil daar was een soort bonte avond, mensen mochten een toneelstukje doen om een papagaai op te vrolijken. Daarna deden we spellen, zoals skippyballen, zaklopen, sumoworstelen en je kon gamen. Ook aan leuke avonden komt een einde. We moesten weer naar het terrein en daar moesten we weer gaan slapen.

Ook vandaag ging de wekker weer vroeg, om half zeven. We gingen onze persoonlijke bagage inpakken en ontbijten. Ook moesten we de OKO inleveren. Toen we klaar waren gingen we nog meer spelletjes doen namelijk verschillende kleine spellen. Zoals: morse code seinen, iglo maken van suikerklontjes en nog heel veel meer.

Daarna moesten we ons kamp terrein alvast gaan afbreken. En als alles klaar lag moest je het laten controleren en dan mocht je de aanhanger halen en alles op de aanhanger leggen. Dat hadden we gedaan en toen moesten we naar de sluiting. We gingen weer naar de kampvuur kuil. Daar was nog een stukje toneel en daarna de uitslag nou vanaf de top 30 naar de top 10 want toen deden ze weer een stukje toneel. En daarna de top 10, er waren dezelfde winnaars als vorig jaar. Toen de sluiting was afgelopen gingen we naar ons sub kamp. Daar waren Mieke en Anne. Zij hadden onze aanhanger alvast zo gezet dat we weg konden rijden maar dat mocht niet, we moesten heel lang wachten. We kregen wel te zien hoeveelste we waren geworden. We waren 39e geworden. En daarna nog meer wachten. Uiteindelijk mochten we gaan maar moesten nog lang in de rij staan. Maar uiteindelijk konden we toch weg rijden. We zouden nog naar de Mc Donalds gaan maar Anne en Mieke stonden allebei bij een andere Mc dat we toch maar naar het club huis zijn gegaan. We gingen we eerst een ijsje eten bij de ijssalon en daarna naar het clubhuis. Daar gingen we de aanhanger uitpakken en toen was het allemaal alweer voorbij. We gingen na een heel leuk weekend weer naar huis.”

Zomerkamp Brexbachtal

Het is nummer 10.

Mijn tiende zomerkamp als padvindstersleiding. En daar mag ik nu in iets meer dan tien regels een verhaaltje over schrijven. Want over 11 dagen en 10 nachten, daar valt genoeg over te pennen. Te weten een kampkrant vol.

Het begon op de vroege zaterdagochtend 19 juli om tien voor zeven. Daar stonden al meer dan tien padvindsters op het station van Ede-Wageningen, maar nog geen padvindstersleiding te bekennen. Wij hadden namelijk nog pret en stress voor tien zo op de vroege ochtend. De één met inpakken van de zijn tas, de ander met het aankoppelen van de aanhangwagen, de ander met het wakkerporren van de carpoolchauffeur en ik.. ik had een baby van tien maanden die ook nog uit bed moest en natuurlijk de hele boel bij elkaar had gepoept…

Na goed.. smakelijkere details!

Op het station zat de sfeer er al meteen goed in, want je moest je bij elke leiding even melden. Zo heb je plezier voor tien en tien keer iets te doen. Tien keer jumping jacks maken bijvoorbeeld. Verder werd iedereen mooi ‘getagd’ met een polsbandje, mochten jullie besluiten bij ons weg te lopen dan kan iemand die jullie vindt in ieder geval jullie weer terug brengen met een belletje naar ons.

Na tien zoenen van alle moeders die hun dochters gigantisch gaan missen gingen we onderweg. In-spatie-formatie is weer volledig actueel en een serieuze bezigheidstherapie. De volumeknop stond duidelijk weer op tien.. we gingen met 15 meiden op pad. Duidelijk. En zenuwachtig dat ze waren? Nee, joh natuurlijk niet. Dat zijn ze tegenwoordig niet meer. Dat was tien jaar geleden zo.

Enfin, we namen een treintje naar Arnhem, een ICE trein (uit te spreken als Engels ijsje of als Engelse afkorting, wat jij wilt) en nog een lokale Duitse trein kwamen we aan in Engers, waar het duidelijk tien graden warmer was geworden dan toen we in Ede instapten. We moesten nog de helft van tien kilometer lopen, maar gelukkig was daar leiding Anne die de tassen meenam. In full speed mars ging de club er voor: Brexbachtal here we come!

Uiteindelijk had iedereen het kampterrein gevonden en kon het opbouwen beginnen in de hitte. Tussendoor wat verkoeling opzoeken. Zal ik de vaart er wat in brengen?

Even kort een top 10 lijstje van leuke activiteiten die we gedaan hebben:

1) Tweedaagse hike, met slapen in een schuilhuit

2) Zwemmen in het zwembad

3) Abseilen van een spoorbrug

4) Nachttocht in thema

5) Klimbos.. op grote hoogte

6) Dagje met de bus naar Koblenz (en vooral hard zingen met de scouts uit Zeddam)

7) Thema-kampvuur

8) In de aanhangwagen zitten met zijn allen

9) Bezoekersdag met de welkoms quiz ‘Wie ben ik’

10) Tribunaal en dan vooral de straffen die hier aan vast zaten.

Goed, mijn tien hoogtepunten van dit kamp:

1) Gaaf klimbos, waar ook ik weer mijn grenzen kon verleggen.

2) Het dode spoor, wat niet dood bleek te zijn.

3) Curryworst eten met mijn medeleidings, terwijl de PV op het kampterrein hingen

4) Lekker die ganze Tag Deutsch reden!

5) DE Bingoavond! JAWOHL!

6) Mijn hele padvindsterscarriere in een notendop voorbij zien komen tijdens mijn afscheid

7) Een secret sister die zeer origineel en creatief was

8) Elke ochtend die reep chocola..

9) Boodschappen willen gaan doen en dan er achter komen dat wegrijden wat lastig wordt..

10) Vlechtjes leggen tot ik nekpijn had en kramp in mijn vingers

De tien dingen die ik wel had kunnen missen:

1) Weer eens verkeerd opgevat worden en dat dan zo terug lezen in de kampkrant

2) Iets met mayonaise..

3) Die vele, vele prik prut muggenbulten en ander ongedierte

4) Het kampterrein moeten affietsen voor bereik met je mobiel

5) Weer eens op de vingers getikt worden door Nathalie

6) Op zondag naar huis gaan

7) Geen inspiratie hebben voor mijn secret sister

8) De uitdaging van het glutenfreie restaurant vinden

9) De verstopte invalidendouche

10) De glurende overbuurjongens


De top-10 ‘hier had je bij moeten zijn’

1) Iets met post-its en een auto

2) Een niet nader te noemen persoon die zegt: “Die BH is zeker van jou, want jij hebt ook grote borsten” Compliment..

3) De uitdaging van de bank repareren met een pen, potlood en tape tape.. If you can’t fix it, tape it!

4) BBQ-en op een middelbare school

5) Lisa en Marloes … gewoon omdat ze Lisa en Marloes zijn.

6) Iets met mayonaise..

7) En iets met 69…

8) Of iets met cli cli cli..

9) Duckface..

10) Roy Donders alias Marieke

Nu geef ik mezelf nog tien minuten om het geheel tot een logisch eind te typen. Ik heb nog gave dingen meegemaakt dus, zo op mijn laatste kamp en vooral proberen te genieten en minder druk te organiseren dan de afgelopen jaren. Ik heb lekker padvindsters van vlechtjes voorzien, helaas nog niet iedereen.

Verder jullie een beetje zitten observeren. Heerlijk is dat. Want pubers zijn pubers.. in 2004 en 2014. Uiteindelijk blijft het ergens toch hetzelfde. Wat heb ik een lol gehad, als de padvindsters domme dingen deden als alles aflikken, van de berg vallen, met afwas gooien, treuzelen bij het opruimen van de tent en de meest onlogische sketches opvoeren waar jullie vooral zelf de grootste lol om hebben.

En dan is er nog iets wat iemand nog te goed heeft van mij. Dus als afsluiting maak ik nog een top 10 lijstje, voor Anne.

1) Je hoofd, daar word iedereen toch gewoon blij van als je er naar kijkt

2) Je korte beentjes, en dan daar heel hard mee kunnen rennen.

3) Je expressie in je gezicht, vooral als je er ff niks meer van snapt

4) Je enthousiasme, als je een idee hebt zeggen de ogen PLOP en de mond JAAAAAAAAAAAAA!

5) Je doorzettingsvermogen, want anders had je nooit het lef gehad om terug te komen als PV-leiding

6) Je inzet, lijstjes maken, lijstjes maken.. Want het moet allemaal super goed gaan.

7) Je zelfreflectie. Open staan om te leren.

8) Je creativiteit, vooral in de rol van themafiguur

9) Je stuurmanskunsten, in de meest grote vehicles kom jij boven het stuur uit en rijd je zonder brokken. (wel met omweg.. ;) )

10 ) Gewoon jij. Is dat niet genoeg ?